FC Groningen, waar Ajax graag komt winkelen

FC Groningen 1 Roda JC 1

Ruststand 1-0. 14. Powel 1-0 , 80. Oper 1-1. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 19.300.

Gehoord bij FC Groningen: eerst wordt de club leeg gekocht door Ajax, daarna stuurt de voetbalbond ook nog Ruud Bossen als scheidsrechter naar de wedstrijd tegen Roda JC. Het was lacherig bedoeld, een verwijzing naar FC Groningen-FC Twente van februari 2005, waarin Bossen niet optrad tegen twee elleboogstoten van Daniël Majstorovic in het gezicht van spits Martin Drent. Maar één rode en zeven gele kaarten leidden gisteren in de Euroborg even af van de afgelopen woelige transfertermijn. „Ik ben blij dat het morgen niet vorige week maandag is”, zei algemeen directeur Hans Nijland pas ver na afloop van het duel.

Bossen haalde zich net als twee seizoenen geleden de spreekkoren van de groen-witte aanhang op de hals. Deze keer gaf hij na 25 minuten een onterechte rode kaart aan Martijn Meerdink, die onstuimig een sliding op Cheikh Tioté had ingezet. Daarna verzamelde FC Groningen vier en Roda JC drie gele kaarten, om de middag te besluiten met een luid bejubeld opstootje en 1-1 op het scorebord.

Boven in de businessruimte wilde voorzitter Ed Zijp van FC Groningen aan het optreden van Bossen niet meer kwijt dan dat het een bedreiging voor het voetbal was. Trainer Ron Jans van de nummer vijf van de eredivisie weigerde commentaar op de wedstrijd en de arbitrage. „Ik wil alleen maar zeggen dat ik ontzettend trots ben op deze ploeg, die bereid is zó voor elkaar te knokken”, zei Jans. Het had de trainer goed gedaan, na een week waarin „het leek alsof Groningen het centrum van de aarde was”.

FC Groningen verloor in de laatste week van januari drie basisspelers, hoewel Nijland had bezworen dat niemand de club zou verlaten. Maar noordelijke standvastigheid verloor het van de chantage van Bruno Silva. De Uruguayaan weigerde te trainen toen zijn werkgever niet wenste mee te werken aan een transfer naar Ajax. Jans wenste liever niet meer met de ontrouwe verdediger te werken, waarna Silva werd verkocht aan de club die in augustus ook al zijn landgenoot Luis Suárez had overgenomen.

Maar Ajax, door Nijland Groningen II genoemd, was nog niet uitgewinkeld in de Euroborg. Technisch directeur Martin van Geel, die eerder in dezelfde functie bij AZ zijn voormalige werkgever Willem II de beste voetballers afhandig maakte, haalde ook middenvelder Rasmus Lindgren naar de Arena. Ajax kon de Zweedse spelmaker, die eerder niet goed genoeg werd bevonden door de club uit Amsterdam, overnemen door diens gelimiteerde transfersom. Tussendoor verloor FC Groningen ook de Noorse spits Erik Nevland aan het Engelse Fulham.

Drie winterse en een zomerse transfer leverde FC Groningen zo’n 17 miljoen euro op. Complimenten waren er voor de handelsgeest van Nijland en het scoutingteam onder leiding van manager technische zaken Henk Veldmate, waar oud-profs Roy Beukenkamp en Grads Fühler en clubicoon Martin Koeman deel van uitmaken. Het FC Groningen-gevoel noemt Nijland dat. „We staan allemaal op de loonlijst, maar we zijn ook allemaal supporter. Dan werk je zeven dagen per week en ook een uurtje langer als het moet. Dat is de kracht van de club.”

Nijland heeft gemerkt dat spelersmakelaars en tipgevers FC Groningen makkelijker weten te vinden. Het in zes à zeven seizoenen opgebouwde netwerk leverde de club verdediger Matias Cahais op, de aanvoerder van Jong Argentinië die ook naar Real Madrid kon. Hij scoorde in zijn eerste wedstrijd voor het beloftenelftal van FC Groningen, dat derde staat in de eredivisie. Nijland: Zelfs de jeugdteams doen het goed. Maar we blijven nuchter en bescheiden.”

Toch heeft de algemeen directeur in zijn nieuwsbrief openheid van zaken gegeven aan de achterban in de provincie Groningen, die niet naar Euroborg komt voor miljoenen aan binnenvloeiende transfergelden. „De belofte dat geen speler zou vertrekken hebben we niet kunnen waarmaken. We hebben de tol voor ons succes betaald. Het is het gevolg van ons beleid dat werkt, maar in een markt waar veel geld in om gaat. Dat wilde ik uitleggen.”

In de laatste dagen van de transfertermijn heeft FC Groningen, dat op Europees voetbal via een topvijfklassering mikt, zich geprobeerd te versterken voor de korte termijn. In augustus kwam als opvolger voor Luis Suárez de Zweedse spits Marcus Berg, die al elf keer scoorde. Nu haalde de club voor de drie vertrokken spelers verdediger Sepp de Roover (Sparta), middenvelder Danny Holla (vervroegde terugkeer van huurperiode bij FC Zwolle) en aanvaller Berry Powel (De Graafschap), die scoorde bij zijn debuut in de Euroborg. Nijland: „We hebben zeventien miljoen, maar we gaan niet overhaast spelers halen.” En lachend: „Morgen heb ik eindelijk weer eens tijd voor dingen als personeelszaken. Dat is een tijd terug.”