FARC kondigt weer vrijlating gijzelaars aan

De FARC wil opnieuw drie politieke gijzelaars overdragen aan de Venezolaanse president Chávez. Dat heeft de Colombiaanse guerrillagroep zaterdag bekendgemaakt, twee dagen voordat, vandaag, in Colombia en de rest van de wereld tegen de FARC geprotesteerd zou worden. Het betreft drie parlementsleden (twee mannen en een vrouw) die sinds 2001 worden vastgehouden en met gezondheidsproblemen kampen.

De strijdgroep zegt een nieuwe stap te willen zetten richting een ‘humanitair akkoord’ waarbinnen de FARC tientallen gijzelaars wil ruilen tegen honderden gevangen guerrillero’s. Deze herfst stelde president Uribe van Colombia zijn buurman Chávez aan als bemiddelaar, maar na enkele weken geruzie werd hij ontslagen. Begin dit jaar droeg de FARC twee vrouwelijke gijzelaars ‘unilateraal’ over aan Chávez – om hem te steunen en Uribe te kijk te zetten.

De gunst om de publieke opinie won de FARC er niet mee. De vrijlating van de twee vrouwen werd verscheidene malen uitgesteld. Ook bleek de FARC te hebben gelogen dat het een in gevangenschap geboren kind van een van de gijzelaars vrij zou laten – het jongetje bleek al jaren niet meer in handen van de FARC. Ook kwamen de vrouwen na hun vrijlating met gruwelverhalen over de detentieomstandigheden.

Voor enkele jonge Colombianen was het allemaal aanleiding op internet een campagne tegen de FARC te beginnen. Deze zou vandaag moeten resulteren in betogingen tegen de FARC in tientallen steden in de hele wereld.