Europa’s lieveling wint in Servië

De pro-Westerse president Boris Tadic heeft gisteren in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Servië een krappe overwinning behaald. Tadic, leider van de regerende Democratische partij (DS) en sinds 2004 president, kreeg volgens voorlopige uitslagen 51 procent van de stemmen, genoeg om aan een tweede termijn te beginnen.

In de race om het presidentschap won in de eerste ronde, op 20 januari, Tadic’ belangrijkste uitdager Tomislav Nikolic, presidentskandidaat namens de Servische Radicale Partij (SRS). Maar in de beslissende ronde bleef Nikolic steken op 47,3 procent. Gisteravond gaf Nikolic zijn nederlaag toe.

Tadic riep op tot een dialoog en wil „alle Serviërs verenigen na deze harde strijd”. Hij feliciteerde Nikolic met het behaalde „uitstekende” resultaat. De opkomst (67,6 procent) was de hoogste bij Servische verkiezingen sinds de val van dictator Slobodan Milosevic in 2000. Alom werden de verkiezingen beschouwd als een sleutelmoment: kiezen de Serviërs voor de pro-Westerse Tadic of geven ze hun stem aan de ultranationalist en EU-scepticus Tomislav Nikolic? Nikolic leunt sterk op Rusland, dat Servië steunt in het verzet tegen de afscheiding van de Servische provincie Kosovo.

Tadic’ winst wordt door media in Belgrado uitgelegd als een keuze vóór aansluiting bij de Europese Unie. Vooraf waren de verwachtingen dat Kosovo bij winst van de radicaal Nikolic binnen enkele dagen de onafhankelijkheid zou uitroepen. Met Tadic’ winst hopen internationale waarnemers dat Kosovo meer geduld betracht.

De geplande EU-missie EULEX, die ter vervanging komt van VN-missie UNMIK die sinds de oorlog om Kosovo in 1999 de provincie bestuurt, is nog niet gereed. Met de gematigde Tadic – net als zijn rivaal Nikolic en premier Vojislav Kostunica fel gekant tegen een onafhankelijk Kosovo – hopen de Verenigde Staten en de Europese Unie beter te kunnen onderhandelen over de oplossing van de kwestie-Kosovo.