Eerste zelfmoordaanslag in ruim een jaar in Israël

Bij de eerste Palestijnse zelfmoordaanslag sinds een jaar in Israël zijn vanochtend in Dimona naast de dader een Israëlische vrouw om het leven gekomen en tien burgers gewond. Dimona herbergt Israëls nucleaire installaties, maar de aanslag had 10 kilometer daarvandaan plaats, aldus de autoriteiten. Israël kondigde aan het terrorisme „met alle middelen” te zullen bestrijden.

De moslimfundamentalistische organisatie Hamas, die in het verleden tientallen zelfmoordaanslagen heeft georganiseerd, juichte de aanslag toe als een „heldhaftige daad” en een „natuurlijk antwoord op de misdaden van de bezetting”. Maar de verantwoordelijkheid voor de aanslag werd opgeëist door de Aqsabrigaders van president Abbas’ Fatah-organisatie en het marxistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina.

Zuid-Israël was op zijn hoede voor aanslagen sinds Hamas 23 januari de grens met Egypte met geweld opende. Daardoor werd het gebied kwetsbaarder voor Palestijnse militanten die sindsdien konden infiltreren via de Egyptische Sinaïwoestijn. De grens tussen de Gazastrook en Egypte is sinds gisteren weer dicht.

Volgens de politie waren er twee daders, maar slaagde er maar één in zijn explosieven tot ontploffing te brengen. De tweede werd volgens de Israëlische krant Ha’aretz voordien doodgeschoten. De laatste aanslag werd op 29 januari 2007 gepleegd op een bakkerij in Eilat, waar drie doden vielen.

Na twaalf dagen vrijheid voor de 1,5 miljoen inwoners van de Gazastrook verzegelden Egyptische eenheden in samenwerking met Hamas opnieuw de grens met Egypte. „We zijn weer terug bij dezelfde belegering en dezelfde problemen”, zei een bewaker bij de universiteit van Gaza. Het afsnijden van alle bevoorrading, inclusief die van brandstof, door Israël om Hamas ertoe te dwingen een einde te maken aan raketbeschietingen leidde tot opening van de grens bij Rafah. Het was niet meteen duidelijk hoe het toezicht op de grens verder wordt geregeld en of hij van tijd tot tijd voor Palestijnen wordt geopend. (AP, Reuters)