een weekeinde vol voetbal

Ruud van Nistelrooy heeft zich afgemeld voor de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Kroatië, woensdag in Split. De spits van Real Madrid liep tegen Almeria (0-2) een enkelblessure op en viel in de rust uit. Ook deelname van Tim de Cler is onzeker. De linksback van Feyenoord kreeg in het duel met Ajax last van een voetblessure.

De PSV’ers Ismaïl Aissati, Otman Bakkal en Dirk Marcellis en Geert-Arend Roorda hebben zich geblesseerd afgemeld bij bondscoach Foppe de Haan van het olympisch elftal voor de oefeninterland morgen tegen Italië. De Haan riep Siem de Jong (Ajax), Eljero Elia (FC Twente), Jens Janse (Willem II) en Ruud Vormer (AZ) als vervangers op.

Koploper Real Madrid heeft in de Primera Division bij Almeria met 2-0 verloren. Gutierrez Robles Juanito en Alvaro Negredo scoorden, de laatste uit een strafschop. Real speelde met Wesley Sneijder en Ruud van Nistelrooy. Voor de formatie van Bernd Schuster was het de derde nederlaag van het seizoen.

Trainer Ronald Koeman zag zijn Valencia voor het eerst in tien wedstrijden winnen. Uit tegen Real Valladolid zorgden Juan Manuel Mata en David Villa na rust voor 0-2.

Internazionale is hard op weg naar de derde achtereenvolgende titel. De koploper in de Serie A behaalde een zwaarbevochten 1-0 zege op Empoli, terwijl Roma en Juventus punten verloren. Empoli kreeg zeven minuten voor tijd een strafschop, maar doelman Julio Cesar stopte de inzet van Luca Saudati. Zlatan Ibrahimovic scoorde tien minuten voor rust wel vanaf de stip. Het was zijn veertiende treffer van het seizoen. Kort daarna kreeg Patrick Vieira van Inter rood. De middenvelder kreeg in zijn ogen een onterechte gele kaart. Het felle protest leverde hem direct weer geel op.

Manchester United moest zijn koppositie in de Premier League afstaan aan Arsenal. De landskampioen kwam op White Hart Lane niet langs Tottenham Hotspur, dat dankzij een doelpunt van Dimitar Berbatov tot in blessuretijd aan de leiding stond. Edwin van der Sar ging mee naar voren om een gelijkmaker te forceren. De 1-1 kwam in de slotseconden van de voet van Carlos Tevez.

De Braziliaan Afonso Alves, overgekomen van Heerenveen, debuteerde nog niet voor Middlesbrough omdat hij niet bijtijds over een visum beschikte. Zijn nieuwe club speelde 1-1 tegen Newcastle United.

Liverpool boekte dankzij Peter Crouch, Fernando Torres en Steven Gerrard een 3-0 zege op Sunderland. Dirk Kuyt viel zeven minuten voor tijd in, Ryan Babel bleef op de bank.

Jan Vennegoor of Hesselink en de debuterende Griek Georgis Samaras (ex-Manchester City) scoorden allebei voor Celtic in het bekertreffen met Kilmarnock (5-1). Celtic plaatste zich daardoor voor de kwartfinale van de Schotse FA Cup. Glasgow Rangers moet op herhaling na de 0-0 tegen Hibernians.

Polen zegevierde op Cyprus in een oefenwedstrijd tegen Finland. De ploeg van bondscoach Leo Beenhakker dankte de 1-0 zege aan een treffer van Adam Kokoszka.

Hamburger SV raakte in de Duitse Bundesliga verder achterop bij koploper Bayern München. De ploeg van trainer Huub Stevens kwam in eigen huis niet verder dan 1-1 tegen Hannover 96, dat voor rust een voorsprong nam door een benutte strafschop van Szabolcs Huszti. Twintig minuten voor tijd kwam HSV door Ivica Olic op gelijke hoogte.

De Braziliaanse bondscoach Dunga heeft Kaka geselecteerd voor de Spelen. De 25-jarige wereldvoetballer van het jaar is een van de drie dispensatiespelers die elk land mee mag nemen naar het voetbaltoernooi. Behalve Kaka (AC Milan) selecteerde Dunga ook Robinho (Real Madrid) en Juan (AS Roma). Brazilië won nog nooit goud bij het olympisch toernooi.

Ghana heeft zich geplaatst voor de halve finale van de strijd om de Afrika Cup. Het gastland versloeg Nigeria met 2-1 en ontmoet de winnaar van Tunesië-Kameroen. Junior Agogo tikte tien minuten voor tijd de winnende treffer binnen. De Ghanezen speelden het laatste half uur met tien man, na een rode kaart voor aanvoerder John Mensah.

Frederic Kanoute uit Mali is uitgeroepen tot Afrikaans voetballer van 2007. De aanvaller van Sevilla versloeg in de verkiezing Didier Drogba en Michael Essien (allebei Chelsea). Hij is de eerste in Europa geboren Afrikaan die de prijs wint. Hij won met Sevilla de UEFA-beker en de Spaanse beker en leidde de Malinese ploeg naar de Afrika Cup.

Het Nederlands zaalvoetbalteam is in de KL World 5’s Futsal in Maleisië als zesde geëindigd. Oranje verloor de strijd om de vijfde plaats met 1-2 van Iran. Brazilië won het toernooi door in de finale Argentinië met 4-0 te verslaan.