Detacheerder DPA heeft last van kredietcrisis

Detacheerbureau DPA Flex ondervindt last van de onrust in de financiële sector. DPA, uitzender van met name financieel personeel, verwacht over 2007 een lagere omzet te boeken dan het eerder aankondigde. In de eerste helft van het jaar steeg de omzet nog met 15 procent. Vandaag maakte DPA bekend een omzetstijging van 13 procent te verwachten over heel 2007.

De lagere verwachting heeft volgens bestuursvoorzitter Peter Smit mede te maken met de kredietcrisis. „De financiële sector is terughoudend met het aannemen van mensen. Niemand weet waar hij aan toe is”, aldus Smit. Door de kredietcrisis verwacht de topman dat 2008 „een uitdagend jaar” wordt wat betreft de omzet. Dalingen of stijgingen in omzet van de uitzendbranche is vaak een voorspeller voor de gehele economische groei.

Niet alleen de kredietcrisis speelde DPA parten. De overname van ABN Amro door Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander kostte de uitzender vorig jaar ook omzet. Zowel Fortis als ABN Amro zijn een „grote klant” van DPA. Beide banken wachten door de overname op toestemming om weer personeel via detacheerders aan te kunnen nemen.

DPA verwacht overigens wel een winstgroei van tussen de 25 en 30 procent over 2007. Dat is exclusief de verliezen van de Spaanse dochterbedrijf. De Spaanse vestiging draaide een verlies van circa 4 miljoen euro. DPA is in gesprek met een aantal partijen om het Spaanse filiaal te verkopen. Topman Smit verwacht daar binnen een of twee maanden een aankondiging over te kunnen doen. De hogere winst is voornamelijk te danken aan de Nederlandse activiteiten van DPA.

De uitzender maakt de officiële jaarcijfers op 5 maart bekend. DPA staat genoteerd aan de Amsterdamse AEX-index, daar reageerden beleggers negatief op de voorspellingen: het aandeel daalde vanmorgen met 2,9 3 procent tot 5,39 euro.