Davis in topvorm naar WK allround

Een week voor de WK allround in Berlijn heeft schaatser Shani Davis getoond in uitstekende vorm te zijn. Tijdens de door barre weersomstandigheden getroffen wereldbekerwedstrijden op de buitenbaan in het Italiaanse Baselga di Pinè won de 25-jarige Amerikaan afgetekend de 1.500 meter in een nieuw baanrecord van 1.46,85. De Nederlandse specialisten op de mijl Simon Kuipers en Mark Tuitert eindigden achtereenvolgens als tweede en derde. Met zijn tweede plaats (1.47,39) nam Kuipers de leiding in het wereldbekerklassement over van Erben Wennemars, die tiende werd.

Van de favorieten voor het WK allround viel de Italiaan Enrico Fabris op. Hij reed verreweg de snelste slotronde en werd vierde. De Noor Håvard Bøkko durfde met een pijnlijke schouder geen risico te nemen in de bochten en eindigde als zesde, één plek voor de Amerikaan Chad Hedrick. Wereldkampioen Sven Kramer liet de wedstrijden in Baselga aan zich voorbij gaan.

Zaterdag werd de 5.000 meter afgelast wegens aanhoudende sneeuwval. Eerder op de dag won de Canadese Kristina Groves de 1.500 meter bij de vrouwen. Jorien Voorhuis, na het terugtrekken van de TVM-schaatsters de enige Nederlandse deelneemster, werd vierde. Gisteren won Martina Sáblíková de 3.000 meter, waarmee de Tsjechische ook het wereldbekerklassement won.

Olympisch kampioen Bob de Jong kreeg van de topsportcommissie langebaan nog geen startbewijs voor de 10.000 meter op de WK afstanden. De stayer werd verwezen naar een skate-off, op 16 februari. De Jong schaatste vorige week tijdens wereldbekerwedstrijden in Hamar slechts 0,11 seconde langzamer dan de wél aangewezen Mark Ooijevaar, die in de B-groep reed. Aan de skate-off doen ook Carl Verheijen (die tweemaal viel), Tom Prinsen (ziek in Hamar) en Ted-Jan Bloemen mee. De coach van De Jong, Bart Schouten, reageerde woedend. „Dit is politiek. Alle commerciële teams zijn in de skate-off vertegenwoordigd. Bob wordt hier gepiepeld.” (ANP)