Dans met humor en frivoliteit

Dans Leine & Roebana: Theriak. Gezien 24/1 Korzo-theater Den Haag. Tournee t/m 11/3. Inl: www.leineroebana.com

Het choreografenduo Andrea Leine en Harijono Roebana leunt al bijna twee decennia op diepgravende concepten uit de wiskunde of filosofie om moderne dans gestalte te geven. Het leverde mooie bewegingen op, maar ook vaak afstandelijke voorstellingen die ontdaan waren van emotie.

De laatste tijd echter lijken Leine & Roebana zich van hun korset te ontdoen en sluipt humor, speelsheid en psychologie in hun voorstellingen. Ook in hun nieuwste productie Theriak (oud-Grieks voor wild dier/geneesmiddel tegen alles) laten ze het strenge formalisme los en moet zelfs het publiek eraan geloven door op de speelvloer plaats te nemen en mee te doen. Harpiste Lavinia Meijer laat niet alleen hemelse klanken van Scarlatti of Händel uit haar instrument opklinken, ze valt de snaren ook aan met een schroevendraaier, doet er een pasje bij en roept herhaaldelijk „geef ons vrede”. De vijf dansers stoten dada-klanken á la Kurt Schwitters uit, roepen elkaar gedeconstrueerde flarden gezongen herinnering of een tekst toe, en bewegen vooral in korte impulsen om daarna weer te gaan zitten.

Theriak is daarmee een huis voor verwarden die zoeken naar verlichting. Lavinia Meijer biedt die met haar inspirerende harpspel en haar charisma als actrice, verweesd rondschuifelend op te grote pumps. Dansers Heather Ware en Marlene Wolfberger acteren even overtuigend als ze bewegen. Leine & Roebana verrassen kortom met hun losheid en frivoliteit. Nu nog af van de pretentieuze zaken als de lengte van de voorstelling (te lang, te weinig stof) en de geforceerde semi-poëzie.

    • Ingrid van Frankenhuyzen