Beignets de carnaval

150 g boter of margarine4 grote eieren1 sinaasappel500 g bloem2 theelepels zout60 g suiker1 zakje vanillesuiker1 zakje gistfacultatief: 1 eetlepel rum of sinaasappellikeurfrituuroliepoedersuiker

Ik heb in Brabant gewoond en ken dus de regels van het carnaval. Zorg voor een stevige bodem in je maag voor je gaat stappen. In de Elzas zijn ze zo verstandig om een soort oliebollen te eten. Ook een uitkomst na thuiskomst. Ik doe er nog een pan soep bij. Het volk boven de rivieren kan er ook van genieten terwijl het op de televisie al die gekkigheid aanschouwt.

Beignets: smelt de boter in een pan of de magnetron. Laten afkoelen tot lauwwarm. De eieren moeten op kamertemperatuur zijn. Rasp de schil van de sinaasappel op een fijne rasp en pers een halve sinaasappel uit. Zeef bloem met zout boven een kom. Voeg suiker, vanillesuiker en gist toe. Maak een kuil in het midden en breek daar de eieren boven. Doe er sinaasappelsap, rasp en desgewenst rum of likeur bij. Schenk de boter langs de rand van de kom. Klop alles met de deeghaken van een mixer tot deeg (geen beslag; het is eerder brooddeeg). Is het deeg te stijf, doe er dan nog wat extra sinaasappelsap bij. Dek het deeg af en laat het op een warme plek minstens 6 uur rijzen. Verhit olie tot 175 graden. Vorm kleine bolletjes van het deeg, of andere figuurtjes: bijvoorbeeld duimgrote rolletjes. Bak de beignets bruin en gaar. Laat ze op keukenpapier uitlekken en strooi er voor serveren poedersuiker over.

Stevige preisoep voor 4 tot 6 personen: snijd 600 gram geschilde kruimig kokende aardappels in stukken. Maak drie preien schoon, genoeg voor 400 gram gesneden prei. Smelt een klontje boter in een grote pan en bak hierin de in ringen gesneden prei 2 minuten. Dan gaan de aardappels erbij en 1,5 liter bouillon (verdunde fond uit een pot of bouillon van tabletten). Kook de soep in 15 tot 20 minuten gaar. Pureer de soep met een staafmixer. Op smaak brengen met zout en peper. Pel voor elke eter een hardgekookt eitje en snijd dat in stukjes. Schep soep en ei in kommen. Alternatief voor ei: plakjes rookworst of reepjes ham.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: spätzlesalade