Ana en Jelena net een maatje te groot

In de play-off voor het promotie/degradatieduel voor de wereldgroep II trof Arantxa Rus Jelena Jankovic.

En Renée Reinhard maakte het Ana Ivanovic moeilijk.

Renée Reinhard tennis 14-12-2007 tennis sky masters 2007 Renée Reinhard. JACOBS, JACK

Toen Renée Reinhard (17) een week geleden naar Boedapest vloog voor haar debuut in de Fed Cup, wees niets erop dat zij het tegen een wereldtopper zou moeten opnemen. Reinhard (17) had een verdienstelijk jaar achter de rug met eindzeges op het NK en de Masters. Maar haar optreden in groep 1 van de Europees/Afrikaanse zone dankt zij vooral aan de blessures van routiniers Michaëlla Krajicek en Brenda Schultz. Door hun afmeldingen werd er vooraf weinig verwacht van de jeugdige ploeg van Manon Bollegraf, die naast Reinhard uit Nicole Thijssen (19), Pauline Wong (22) en de nieuwe juniorenkampioen van de Australian Open Arantxa Rus (17) bestond.

En toch kon het gebeuren dat de nummer 594 van de wereld zaterdag Ana Ivanovic tegenover zich trof. Want mede dankzij haar eigen goede optreden – Reinhard won van achtereenvolgens de Luxemburgse Claudine Schaul, de Portugese Ana-Caterina Nogueira en de Bulgaarse Dia Evtimona – speelde Nederland een play-off tegen Servië voor het promotie/degradatieduel voor de wereldgroep II. Werd Reinhard in de eerste set nog met 6-2 weggespeeld door de nummer twee van de wereld, in het tweede bedrijf nam zij het voortouw. Op haar derde setpunt sleepte de tennisster de set met 6-3 binnen – een wending die voor enige consternatie zorgde in het Servische kamp. Maar Ivanovic zette in de derde set een tandje bij. Ze brak de service van Reinhard op 3-2 en gaf de break niet meer uit handen: 6-3.

Volgens captain Bollegraf, die Reinhard aanvankelijk buiten de ploeg hield omdat zij zich internationaal nog onvoldoende had bewezen, heeft de speelster haar in Boedapest „blij verrast”. En ook over Arantxa Rus, die later op de dag een eervolle nederlaag leed tegen Jelena Jankovic (2-6 en 6-7) is zij goed te spreken. „Renée speelde gedurfd tegen Ivanovic. Lekker brutaal en onbevangen. En als Arantxa de tweede set had gewonnen – ze produceerde op 7-6 in de tiebreak helaas een dubbele fout – had ik nog moeten zien dat Jankovic de partij naar zich toe had getrokken. Die Servische meiden waren blij dat ze van Renée en Arantxa hadden gewonnen. Wie had dat van tevoren gedacht?”

Toch komen de goede prestaties van met name Reinhard niet uit de lucht vallen. De afgelopen jaren was de tennisster uit Alkmaar wat uit beeld geraakt door privéproblemen. Maar sinds vorige zomer timmert zij aan de weg. Twee weken geleden won de Nederlandse kampioene als qualifier het futuretoernooi van Stuttgart. Een week later bereikte zij de finale in het Duitse Kaarst. Aan die prestaties ging een intensieve trainingsperiode vooraf. In oktober besloot Reinhard in goed overleg met haar toenmalige coach Vincent van Gelderen over te stappen naar het Amsterdamse Popeye, waar ze wordt begeleid door oud-bondscoach Fred Hemmes en de Zuid-Afrikaan Alistair McCaw. Bij de Masters in Rotterdam, waar Reinhard in de finale van de geblesseerde Krajicek won, verklaarde ze definitief voor het proftennis te hebben gekozen.

„Renée is een tennisster die het spel kan maken”, zegt Vincent van Gelderen, die Reinhard tussen haar twaalfde en haar zeventiende coachte. „Ook tegen toppers. Ze kan ballen ultrasnel nemen; daarmee creëert ze veel druk bij haar tegenstanders.” Volgens Van Gelderen zal Reinhard nog lang kunnen teren op haar goede optreden tegen Ivanovic. „Ze weet nu dat de top van haar spel op een hoog niveau ligt. Bij haar volgende challengertoernooi zal ze daar veel vertrouwen uit putten.” Bollegraf vindt het een goed teken dat Reinhard „baalde dat ze Ivanovic had laten ontglippen”. „Dat ze tegen de nummer twee op de baan stond beschouwde ze niet als een eer. Nu ze eenmaal in die positie zat, wilde ze winnen ook.”

Het liep anders. Door de twee nederlagen tegen Servië miste het team van Manon Bollegraf het promotieduel naar de wereldgroep II. In plaats daarvan spelen de Nederlandse tennissters later dit jaar ‘gewoon’ in de wereldgroep 1. Op de vraag of Reinhard dan weer van de partij is, zegt de captain: „Renée heeft pas afgelopen najaar voor het proftennis gekozen. Ze zal nog heel wat ervaring in het buitenland moeten opdoen. Maar één ding is zeker: in Boedapest heeft ze haar visitekaartje afgegeven.”

In de wereldgroep van de Fed Cup werd dit weekeinde ook getennist. Kijk op fedcup.com