6 Leeft Amerika mee? Of alleen op show-tv?

De Super Bowl is nog even belangrijker dan Peter R. de Vries.

Maar vanavond is de uitzending bij ABC.

Elk ander weekeinde had Peter R. de Vries meer aandacht gekregen. Maar dit weekeinde speelde nou net het grootste sportevenement van het jaar: de ‘Super Bowl’, een American football-finale waar de helft van alle Amerikanen naar kijkt.

De eerste keer dat de zaak-Holloway in de VS groot in het tv-nieuws kwam, was in 2005. Joran van der Sloot werd toen gearresteerd en weer vrijgelaten. Hij was nieuws, totdat orkaan Katrina ernstige schade toebracht aan het zuiden.

Dit weekeinde was Britney Spears groter nieuws. Zij was de opening van het nieuwsprogramma van E!, een tv-zender die zich specialiseert in sterren, drugs en dood (en in het verleden ook Natalee Holloway). E News had nieuwe details over de overleden acteur Heath Ledger en speculeerde over een zwangerschap van Angelina Jolie.

Holloway en De Vries kregen dit weekeinde wel aandacht op de veelbeken conservatieve tv-zender Fox. De populistische presentatrice Greta van Susteren had de advocaat van Holloway’s ouders in de uitzending. Niet dat hij iets wilde of mocht zeggen. „Iedereen moet voor zichzelf een oordeel vellen”, sprak hij. „Seeing is believing.”

Een van de drie grootste Amerikaanse tv-zenders, ABC, heeft de rechten gekocht van De Vries’ uitzending. De „stunning television investigation”, het verbluffende onderzoek, wordt vanavond uitgezonden in 20/20, een nieuwsprogramma met een preoccupatie met ‘menselijke verhalen’. De 20/20-website maakte wel al melding van de kwestie: „Nederlandse student zei te hebben gelogen”. Maar het programma pakte groter uit met een Amerikaanse studente die sinds de dood van haar Britse kamergenote vastzit in een Italiaanse gevangenis. Voor Amerikaanse media die willen is het niet moeilijk Holloway-achtige verhalen te vinden. Jaarlijks worden 17.000 Amerikanen vermoord.

Ook kwaliteitskranten berichtten over Holloway en De Vries. Amerika’s grootste krant, USA Today, blies op de site het Holloway-dossier nieuw leven in („Nederlandse man ontkent betrokkenheid”). Deze berichtgeving is afkomstig van persbureau Associated Press, vestiging Den Haag, en staat ook in kranten als The New York Times en The Washington Post.

Een eerste inventarisatie met zoekmachine Factiva leert dat het aantal Amerikaanse kranten dat nu eigen redacteuren heeft ingezet, beperkt is gebleven tot twee: The Birmingham News en The Press-Register. Dat zijn de twee grootste kranten van de staat Alabama, waar Holoway vandaan kwam. In The Birmingham News zegt haar stiefvader dat hij „hoopvol is dat er iets in zit”.

In een hoofdredactioneel commentaar schrijft de Press-Register dat „de spanning misschien goed is voor meneer De Vries zijn show”, het zou de reputatie van anderen alleen maar verder beschadigen. „Meneer De Vries is de familie overduidelijk aan het uitbuiten” en „in de voortdurende verwarring en publiciteit raakt het feit verloren dat Natalee Holloway een echt mens was. Haar dood is een tragedie, geen televisie-evenement”.