1 Kijken

Kanye West neemt het op tegen ‘connect four-champion’ Beyoncé.

Rappers spelen vier op ’n rij

www.kanyeuniversecity.com/blog/ (kijk op 2 en 18 januari)

Avond aan avond te dure champagne drinken in een jacuzzi vol halfnaakte video-ho’s gaat ooit vervelen. Maar urenlang vier op ‘n rij spelen met een glaasje prik is weer het andere uiterste. Toch is ‘connect four’ nu hét spelletje in hiphop/r&b-land. Zo ‘hot’ als Courvoisiercognac een paar jaar terug. Kanye West, Beyoncé, Jay-Z, Common: allemaal verslaafd aan het kinderspelletje dat door rapper Consequence omschreven is als een combinatie van dammen en schaken: ‘een hersenspelletje’. Afgelopen zomer, na het plotselinge overlijden van zijn moeder, zocht West zijn heil in het spel. Sindsdien gaat het er backstage en in de vipruimtes weinig spetterend aan toe. In een filmpje op West’s blog – bedoeld voor hebbedingetjes met diamanten – is te zien hoe een hele kleedkamer vol stoere mannen zijn adem inhoudt terwijl Jay-Z het opneemt tegen Consequence. Dat Jay ‘koning hiphop’ Z wint, mag geen verrassing zijn. Maar dat West compleet van tafel wordt geveegd door Beyoncé, zagen we níet aankomen. Bee wint 9 van de 10 keer en is zo de absolute ‘connect four-champion’. (AM)