VS lijken steeds meer bereid om klimaatbeleid serieus te nemen

Deelnemers aan een door de Verenigde Staten georganiseerde klimaatconferentie op Hawaï zijn verrast door het feit dat de Amerikaanse regering bereid lijkt om klimaatbeleid serieus te nemen.

Hoewel er op de conferentie, waaraan werd deelgenomen door de zestien landen die de meeste broeikasgassen uitstoten, geen concrete stappen zijn gezet, constateerden betrokkenen een verandering in de positie van de Verenigde Staten. „Natuurlijk willen we meer”, zei de Franse ambassadeur voor klimaatverandering Brice LaLonde. „We hopen dat we in de komende weken naar aanleiding van deze gesprekken meer resultaat kunnen boeken.”

Het is de tweede keer dat de VS de meest vervuilende landen had uitgenodigd om te spreken over de aanpak van het klimaatprobleem. De eerste bijeenkomst in september vorig jaar, aan de vooravond van de grote klimaatconferentie van de Verenigde Naties op Bali, werd door de deelnemers destijds onomwonden als tijdverspilling omschreven, en als een truc van de VS om de aandacht af te leiden van Bali, waar een concrete agenda werd bepaald voor de opvolging van het Kyoto-protocol over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

Niet iedereen was gisteren positief over de klimaattop. Een van de deelnemers, die niet met name genoemd wilde worden, zei dat er nog steeds grote bezorgdheid bestaat over de Amerikaanse bereidheid om daadwerkelijk actie te ondernemen.

Maar volgens de Amerikaanse onderhandelaar Jim Connaughton heeft president Bush steeds oog gehad voor het belang van de reductie van broeikasgassen. „En zoals u ziet groeit de waardering voor die benadering”, aldus Connaughton. (AP, Reuters, BBC)