Vastgoedfonds krijgt uitstel van betaling

Vastgoedbelegger Euro American Investors Group (EAIG), dat voor ongeveer 100 miljoen euro aan particuliere beleggingen beheert, heeft gistermiddag uitstel van betaling gekregen van de rechtbank in Den Haag. Reden daarvoor zijn de „verslechterde omstandigheden op de financiële markt en de huizenmarkt in Amerika”, laat Erwin Gevers van EAIG weten.

De beleggingsaanbieder uit Den Haag investeert voornamelijk in vastgoed in de Verenigde Staten, waar de huizenprijzen afgelopen jaar voor het eerst in lange tijd zijn gedaald. Het lukte EAIG daarom niet om het benodigde geld op te halen voor nieuwe projecten in de VS. Omdat EAIG leeft van vergoedingen voor het beginnen, beheren en afronden van vastgoedbeleggingen, betekent gebrek aan nieuwe projecten tegelijk een tekort aan inkomsten.

EAIG kwam vorig jaar al in de problemen met een investering van 150 miljoen euro in een prestigieus appartementencomplex in Florida. Dat was de grootste investering van het bedrijf ooit. Eerdere investeringen lagen altijd tussen de 20 en 30 miljoen. Toen de bouwprijzen in Amerika opliepen, kwam dat dan ook extra hard aan. „De bouwkosten van het project stegen met tientallen miljoenen euro’s doordat de prijzen van beton en arbeid na de orkaan van New Orleans flink stegen”, zegt Gevers. „En dan komt er nog eens die huizencrisis overheen. Dat was niet te voorzien.” Inmiddels heeft SNS Property Finance het project overgenomen, „om het op een geschikt moment weer te verkopen”, zegt SNS.

Beleggers waarschuwen „al maanden” voor de wankele situatie van EAIG. Ze vinden het jammer dat het bestuur niet eerder „openheid van zaken heeft gegeven”, zo laat de Vereniging Vastgoed Participanten weten.