Tourwinnaar niet zomaar welkom

Alberto Contador mag dan wel hebben geroepen dat hij zijn titel in de Tour de France wil komen verdedigen, de organisatie ASO liet in een reactie weten dat er helemaal geen garantie is dat de Spaanse wielrenner van Astana in 2008 daadwerkelijk aan de start verschijnt. „We selecteren geen individuele rijders maar teams”, zei voorzitter Patrice Clerc gisteren. „Geef ons de tijd om daar rustig een besluit over te nemen.”

Complicerende factor is dat Contador, die vorig jaar het geel naar Parijs bracht namens Discovery Channel, nu voor Astana rijdt, vorig seizoen betrokken bij een reeks dopingschandalen. Astana verliet de Ronde van Frankrijk toen bekend werd dat kopman Alexander Vinokoerov bloeddoping had gebruikt. Ploegleider Johan Bruyneel betoogt dat alleen de sponsor dezelfde is en het team compleet anders, het blijft de vraag of ASO dat ook zo ziet. „We hebben het recht de mensen – renners, dokters, teams – aan te pakken die het imago van de sport schade berokkenen.”

Een mogelijk ander probleem is de opstelling van de Italiaanse autoriteiten. De Tour van 2008 gaat even de grens over. Het Italiaans olympisch comité CONI doet nog altijd onderzoek naar de handel en wandel van de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes en betrokken atleten. In deze zaak is ook de naam van Contador al eens gevallen, waardoor die straks wellicht Italië niet in mag.

De organisatie van de Giro heeft gisteren 21 ploegen uitgenodigd mee te doen aan de 91ste editie, die op 10 mei begint. Op de lijst staan wel bijvoorbeeld de Rabobank en CSC, maar Astana is niet welkom. Bruyneel stelde afgelopen donderdag dat hij zich met zijn formatie op de Ronde van Frankrijk wil richten.

Astana stelde eerder veel in het werk om niet meer met doping in verband te worden gebracht. Het team maakt 300.000 euro vrij voor een speciaal anti-dopingprogramma. De Deense arts Rasmus Damsgaard gaat de renners van de ploeg uit Kazachstan controleren. Damsgaard geniet in eigen land bekendheid als voorvechter tegen doping.