Top ABN Amro ontmanteld na overname

Bij ABN Amro vertrekken in hoog tempo belangrijke topmanagers van het hoofdkantoor. Voor hen is geen toekomst bij de nieuwe eigenaren Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis.

Na het vertrek van bestuursvoorzitter Rijkman Groenink zijn in de afgelopen weken zeker dertien functionarissen uit de hoogste bestuurslagen vertrokken, of hebben hun vertrek aangekondigd.

Dat blijkt uit gesprekken met verschillende betrokkenen bij het ontmantelingsproces, dat de afgelopen week formeel begonnen is. Volgens een van hen is de leegloop onder het management van ABN Amro nog niet voorbij. „In juli is 70 tot 80 procent van de top-100 vertrokken.”

Onder de afzwaaiende managers zitten de hoofden van de afdelingen personeelszaken, juridische zaken, financiën en interne controlesystemen. Dat zijn mogelijk cruciale posities, waarvan minister Bos van Financiën liever had gezien dat die intact bleven. Bij het verlenen van de verklaring van geen bezwaar tegen de overname, vorig jaar september, eiste de minister op advies van De Nederlandsche Bank dat de „continuïteit in de bezetting van sleutelposten en het behoud van voldoende kennis van de organisatie van ABN Amro gedurende de transitie dienen te worden gewaarborgd”. Fortis laat weten dat aan deze eis wordt voldaan. De Nederlandsche Bank (DNB) wil niet inhoudelijk reageren.

Deze week gaf DNB toestemming aan Fortis om de eerste divisie van ABN Amro af te splitsen: de afdeling professioneel vermogensbeheer, waar miljarden worden beheerd voor institutionele beleggers. Deze divisie ABN Amro Asset Management zal opgaan in Fortis Investments. Daarbij zullen zeven directeuren het veld ruimen.

Na topman Groenink stapte bestuurslid Piero Overmars in januari op. Betrokkenen verwachten dat in april de grote uittocht plaatsvindt, ook op de lagere niveaus. In de maand ervoor worden de bonussen over 2007 uitgekeerd.

ABN Amro: pagina 19