Titelstrijd?

Koploper PSV, vanavond op bezoek bij AZ, versloeg woensdag Ajax en staat acht punten voor op de concurrentie. Is de titelstrijd in de eredivisie beslist?

Danny Blind, technisch directeur Sparta, voormalig speler en coach Ajax: „Het is nog niet beslist. Alle topclubs in de eredivisie etaleren dit seizoen hun zwakheden; elke wedstrijd kan puntenverlies opleveren. Kijk naar de laatste reeks van PSV: ze spelen gelijk bij VVV en hadden ook tegen Excelsior punten moeten verspelen. AZ heeft voldoende kwaliteit om PSV vanavond te laten struikelen. Tegen Feyenoord was AZ woensdag de bepalende partij. De subtop [SC Heerenveen, FC Twente en FC Groningen] zit er dit seizoen dichtbij. Het verschil met de topclubs is aanzienlijk kleiner dan in andere jaren. Aan de ene kant leuk, maar het is toch ook zorgelijk. De topclubs hebben dit seizoen te veel punten gemorst. Ajax en Feyenoord hebben op sommige posities meer individuele kwaliteit dan PSV. Maar als het gaat om hoe je die kwaliteit bundelt en als team functioneert, is PSV het meest stabiel en effectief.”

Aad de Mos, coach Vitesse, oud-coach Ajax en PSV: „Ja, het is beslist. AZ kan best winnen van PSV, want tegen Feyenoord speelden ze erg goed. Maar als PSV na dit weekeinde – met elf duels te gaan – nog vijf punten voorsprong heeft, houden ze dat vast. Ze zijn het meest stabiel en hebben de beste veldbezetting. Bij Ajax zijn de ruimtes te groot. En bij PSV is er rust in de tent. Qua aan- en verkoopbeleid of organisatie, PSV is in alles het best. Als je kijkt naar de kwaliteit en leeftijd van de aankopen en of ze bij Ajax thuishoren, is het onbegrijpelijk wat zich daar afspeelt. Het is ook een motie van wantrouwen naar de eigen jeugdopleiding. Ajax is kansloos ten opzichte van PSV: ze hebben geen dynamisch middenveld en het is geen team. Feyenoord vormt ook geen bedreiging. Het speelt met twee gezichten: soms dominant, soms heel afwachtend. Maar ze moesten ook van heel ver komen.”

Lex Schoenmaker, voormalig speler ADO Den Haag en Feyenoord: „Ik twijfel als je kijkt naar het verloop van vorig seizoen [PSV verspeelde elf punten voorsprong], toen het pas op de laatste dag werd beslist. PSV is dit seizoen niet zo sterk in uitwedstrijden. Maar de wedstrijden waar het er echt om ging – de toppers tegen Ajax en Feyenoord – hebben ze gewonnen. PSV is professioneler in de wedstrijdmomenten. Als het echt nodig is, slaan ze toe. En de organisatie is goed. PSV heeft de afgelopen jaren veel kwaliteit ingeleverd, maar dat goed aangevuld. Het aankoopbeleid van Ajax komt onduidelijk over. Je moet spelers halen die een duidelijke verbetering zijn en die ook opstellen. Ajax heeft voor kwantiteit gekozen. Ze hadden veel beter drie uitstekende spelers kunnen halen.”

Arnold Scholten, oud-profvoetballer van Ajax en Feyenoord: „Het kan nog spannend worden. AZ kan vanavond zomaar gaan stunten tegen PSV. Als PSV nog maar vijf punten voorsprong heeft, gaan ze de druk voelen. Ajax en Feyenoord – maar ook FC Twente, SC Heerenveen en FC Groningen – kunnen het PSV sowieso nog lastig maken. Ik verwacht dat PSV nog punten laat liggen. Een paar jaar geleden kon PSV bij een voorsprong de wedstrijd rustig uitspelen. Maar dit seizoen zijn ze niet zo stabiel. Behalve in de toppers tegen Ajax en Feyenoord, speelt PSV vaak ook helemaal niet overtuigend. In thuiswedstrijden hebben ze moeite de wedstrijd te controleren. PSV heeft wel iets meer rust in de organisatie. Dat kan uiteindelijk dan wel de doorslag geven.”

Humphrey Mijnals, oud-speler van USV Elinkwijk en voormalig international van Suriname en Nederland: „Jawel hoor, de titelstrijd is beslist. PSV is al jaren de sterkste ploeg van Nederland, ze winnen zeker van AZ. PSV heeft de meest stabiele selectie en is beter georganiseerd dan bijvoorbeeld Ajax. Daar lopen te veel deskundigen rond. Het bestuur en de technisch directeur willen alles voor het zeggen hebben, zodat de trainer geen ruimte overhoudt. Het aankoopbeleid van Ajax is niet correct. Ze zijn inderdaad de weg kwijt. Maduro, een heel goede voetballer [vertrok onlangs naar Valencia], had het niet meer naar zijn zin bij Ajax. Huntelaar wil wel van alles doen, maar er is geen samenwerking in het elftal. Er staat geen vast team. Ajax verliest morgen gewoon van Feyenoord.”