Tiger Awards bevestigen talent van Aziatische filmmakers

De Maleisische Tiger-winnaar Liew Seng Tat is blij met de prijs voor zijn film ‘Flower in the Pocket’ op het prijzengala van het Rotterdams filmfestival. Foto Evelyn Jacq Europa, Nederland, Rotterdam,01-02-2008 37th International Film Festival rotterdam. Juries reiken prijzen uit aan films uit het IFFR 2008-programma VPRO Tiger Awards gaan naar Thailand, Maleisie en Denemarken. Aditya Assarat (Thailand) met 'Wonderful town' Liew Seng Tat (Maleisie) met 'Flower in the pocket' Omar Shargawi (Denemarken) met 'go with peace Jamil' Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Twee Aziatische films zijn de belangrijkste winnaars van de Tiger Awards die gisteravond op het Rotterdams Filmfestival zijn uitgereikt. Wonderful Town van de Thai Aditya Assarat en Flower in the Pocket van de Maleisiër Liew Seng Tat zijn de films waar de jury onder leiding van Jafar Panahi het snel over eens werd. De derde film die een Tiger Award won, Go With Peace, Jamil, van de Deense filmer Omar Shargawi, was volgens ingewijden een compromis.

Zuidoost-Azië is de laatste jaren sterk vertegenwoordigd in de Rotterdamse competitie. Vorig jaar won bijvoorbeeld Love Conquers All van de Maleisische Tan Chui Mui een Tiger. De 15.000 euro die zij daarmee als regisseur verdiende, stak zij vervolgens als producent in Flower in the Pocket die dus dit jaar won. De Tiger is niet de eerste prijs die Liew Seng Tat krijgt. In oktober vorig jaar kreeg Flower in the Pocket, een roerend en vitaal portret van twee basisschoolbroertjes en hun hardwerkende vader, namelijk een prijs voor jong talent op het filmfestival van Pusan, Zuid-Korea.

Een soortgelijke prijs ging daar ook naar Wonderful Town, over een door de tsunami verwoest dorpje in zuid-Thailand, waar een buitenstaander met argwaan wordt bekeken. Daarmee lijken de Tiger Awards van 2008 dus meer de bevestiging van talent te zijn dan de ontdekking ervan.

De jury prees Wonderful Town om „de verbazingwekkende verbeelding in de film van en een nieuw perspectief op de Tsunami-ramp” en om „het ongebruikelijke einde van de film”. Bij Flower in the Pocket werd de „goed doordachte en welingelichte blik op de kinderwereld” geprezen en de „een uitstekende visuele uitdrukkingskracht”.

Andere prijzen op het gala, dat werd gepresenteerd door interim-festivaldirecteur Rutger Wolfson, gingen gisteravond naar de dromerige El cielo, la tierra y la lluvia van de Chileen José Luis Torres Leiva, die werd bekroond door de internationale filmkritiek, de Fipresci, de spijkerharde Cargo 200 van de Rus Alexej Balabanov die de prijs van de Nederlandse filmkritiek kreeg en, eergisteren al, naar Persepolis van Marjane Satrapi, de animatiefilm over de islamitische revolutie in Iran, die door de jongerenjury werd bekroond met de Movie Squad Award.

Persepolis leidt ook de ranglijst van de publieksfavorieten, met een score van 4,59 op een schaal van 5. De publieksprijs wordt pas later definitief vastgesteld, maar er zijn nog maar weinig mogelijkheden om deze film van de eerste positie te stoten. Tweede is Estômago – A Gastronomic Story van de Braziliaan Marcos Jorge, derde de documentaire die de Nederlanders Carel van Hees en André van der Hout maakten in de Rotterdamse wijk Feijenoord, 2KM2 – het heden van de stad

Eerder waren al de Tiger Awards voor de korte films uitgereikt. Die gingen naar Ah, Liberty! van Ben Rivers (Groot-Brittanië), As I Lay Dying van Ho Yuhang (Maleisië) en Observando el cielo van Jeanne Liotta (Verenigde Staten).

Met de uitreiking van de prijzen is het International Filmfestival Rotterdam zijn laatste weekend in gegaan. Zondag wordt de 37ste editie afgesloten met de vertoning van de Israëlische tragikomedie The Band’s Visit.

Op nrc.nl/film: foto’s en trailers van de prijswinnaars.

    • Bas Blokker