Televisie Voorkeur

Zeldzame poema in ‘Search for mountain lions’. BBC2, 18.15-18.55u. FotoReuters Light falls across the face of a mountain lion that had given birth a month ago to two cubs at the Venezuelan Zoo in Caracas. Light falls across the face of Mariela, a mountain lion that had given birth a month ago to two cubs, Adan and Eva, at the Venezuelan Zoo in Caracas August 18, 2005. REUTERS/Howard Yanes PP05080156 REUTERS

actualiteiten

Buitenhof. Ahmed Aboutaleb over de vraag hoe hij werkloos Nederland de arbeidsmarkt op gaat krijgen. En Maurits Berger – arabist en jurist en hoogleraar Islam en de westerse wereld in Leiden – over zijn onderzoeksgebied: hoe moet de westerse wereld met de islam omgaan. Ned.1, 12.05-13.10u.

Panorama: Het poloniumcomplot. Ex-KGB agent Andrej Loegovoj wordt door Groot-Brittannië gezocht voor de gifmoord op zijn landgenoot Alexander Litvinenko in november 2006. In Rusland, dat hem niet wil uitleveren, blijkt Loegovoj het leven van de rijken te leven. De camera volgt hem op eendenjacht met vrienden en aan tafel in een van de beste restaurants in Moskou. België2, 20.10-20.50u.

documentaire

Close up: Lipstickdiva’s. Dubbelportret van de make-upkoninginnen en aartsrivalen Helena Rubinstein en Elizabeth Arden. Toen zij een eeuw geleden aan de slag gingen, was make-up nog iets voor prostituees en zakendoen nog iets voor mannen. De documentaire geeft ook een beeld van het steeds veranderende vrouwelijke schoonheidsideaal in de twintigste eeuw. Ned.2, 18.15-19.15u.

Zembla: Tijdbom Rasmussen. Rasmussen in de gele trui over de finish in Parijs, dat had voor de Rabobank in 2007 de bekroning moeten zijn van hun jarenlange inspanningen in de wielersport. Maar Rasmussen bleek gelogen te hebben over zijn whereabouts en werd uit de Tour gehaald. Documentaire over een renner die er alles voor over had om de Tour te winnen en een ambitieuze sponsor die oogluikend toekeek. Ned. 2, 21.45-22.30u.

informatief

Opinio Praatprogramma waarin Jaffe Vink en Bart Jan Spruyt wekelijks praten met een gast uit de wereld van de wetenschap of journalistiek. Vandaag: schrijfster Naema Tahir. Het gesprek, 20.00-21.00u.

Van Dis in Afrika. Afl. 5: Verliezers van het nieuwe Zuid-Afrika: Orania en San volk. Van Dis ontmoet het oudste volk van Zuid-Afrika, de San. En hij gaat op bezoek bij Afrikaners die zich hebben gevestigd in Orania, een plaatsje niet ver van de Oranjerivier, waar ze zich terugtrekken in een land waar geen zwarte arbeid bestaat. Ned.2, 20.15-21.05u.

In Europa. Geert Mak reist door de geschiedenis. Afl.13: 1937, München. Over kunst en ‘entartete’ kunst in nazi-Duitsland. Het Haus der Kunst in München moest als een toonkamer voor het nieuwe Duitsland dienen. Ned.2, 21.05-21.45u.

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Extra uitzending waarin Peter R. de Vries zíjn ontknoping in de zaak van de op Aruba verdwenen Amerikaanse scholiere Natalee Holloway zal presenteren. De Vries maakte donderdag al bekend er zeker van te zijn dat Natalee niet meer leeft. Grote vraag is of Joran van der Sloot, eerder als verdachte opgepakt, de dader zal blijken te zijn. SBS, vanaf 21.30u.

cultuur

Boeken. Gesprek met psychiater René Kahn over zijn boek ‘In de wachtkamer van de psychiater’, waarin hij vertelt over mensen die hij behandelde. Verhalen over schizofrenie, depressies, paniekaanvallen. En over hoe moeilijk het kan zijn een diagnose te stellen. Ned.1, 11.30-12.00u.

Matinee. De Duitse bariton Matthias Goerne zingt liederen van Franz Schubert, begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden. In het programma ook een interview met Goerne over zijn leven, zijn carriére en over Schubert. Ned. 2, 13.00-13.40u.

De leescoupé. Nieuw achtdelig programma over boeken, waarin niet de schrijver maar de lezer centraal staat. Presentator Karin de Groot spreekt treinreizigers aan over de boeken die zij al reizend lezen. Gast deze week: A.F.Th. van der Heijden. Ned.2, 23.15-23.50u.

amusement

We gaan nog niet naar huis. Nederlandse comedyserie over een stadsfamilie die een bed & breakfast begint op Texel. Met Victor Löw en Mary-Lou van Stenis. Ned.1, 21.20-21.50u.

sport

Studio Sport. Met onder meer een rechtstreeks verslag van de Wereldbeker schaatsen in Baselga. 1500 m vrouwen en 5 km mannen. Ned.1, 13.10-17.25u.

Sportschau live. American Football: Rechtstreeks verslag van de Amerikaanse Superbowl tussen de New York Giants en de New England Patriots. ARD, 0.00-4.30u.