Stichter Legionairs van Christus overleden (87)

De Mexicaanse priester Marcial Maciel Degollado, stichter van de Legionairs van Christus, is woensdag op 87-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Houston, Texas. Dat heeft zijn orde donderdag bekendgemaakt. Maciel stichtte de uiterst conservatieve beweging in 1941 in Mexico-Stad, waarna deze een van de snelst groeiende ordes binnen de rooms-katholieke kerk werd.

Maciel was omstreden vanwege beschuldigingen van seksueel misbruik tegen hem. Zijn misbruik van minderjarigen op seminaries en binnen het Legioen was jarenlang bekend bij het Vaticaan. Hoewel de eerste aantijgingen tegen Marciel geuit werden in de jaren ’40, deed het Vaticaan pas in 1998 voor het eerst serieus onderzoek.

Door zijn ultraorthodoxe opvattingen had Maciel een goede band met wijlen paus Johannes Paulus II. Uiteindelijk was het diens opvolger Benedictus XVI die tegen hem optrad. Maciel kreeg in mei 2006 van het Vaticaan de opdracht zich terug te trekken uit de openbaarheid en een leven van gebed en boetedoening te leiden. Hij werd daarmee niet geëxcommuniceerd, maar mocht niet langer de mis opdragen en was de facto alleen nog in naam priester. (AP)