Sjeik van de chic

Zomercollectie 2008 Valentino

Wie: Valentino Clemente Ludovico Garavani (1932). Italiaans couturier. Richt in 1962 zijn modehuis op.

Waarom: Stopt na een carrière van 45 jaar. Toonde onlangs zijn allerlaatste couturecollectie in Parijs. Vierde zijn afscheid vorig jaar al uitbundig met tentoonstelling in Rome. In mei draait op het filmfestival van Cannes ‘Valentino, the last Emporer’. Op 19 juni opent retrospectief in Musée Les Arts Décoratifs in Parijs.

Bijnamen: Va-Va, Sjeik of chic wegens zijn luxueuze levensstijl. Zonnekoning is ook een rake typering wegens zijn immer diepgebronsde hoofd.

Status: Is nooit de invloedrijkste ontwerper geweest. Wel de beste en allerduurste in maatwerk.

Stijl: Sophisticated, supervrouwelijk. Blinkt uit in perfect gesneden pakjes voor overdag en avondkleding.

Fans: Huwbare prinsessen, rijke socialites, beroemdheden in het algemeen. Pierre Bergé, zakelijke leider van Yves Saint Laurent, zei ooit: „Valentino kleedt alleen hoeren en maîtresses.”

Zeker jaloers: Ja, Valentino kleedde iedereen. Van Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor, tot Oprah Winfrey en hartsvriendin Gwyneth Paltrow. Máxima verkeert ook in Valentino- kringen. Ze trouwde in hem.

Wapenfeit: Ontwerpt in 1963 rouwjurk voor Jackie Kennedy en vervolgens de trouwjurk voor haar huwelijk met Onassis in 1968. Breekt dat jaar mondiaal door met een geheel witte collectie.

Typisch: Valentino (klaproos)rood, zwart en wit, strikken en de nog immer populaire Jackie O. frock coat.

Verdiend lekker: Niet aan couture, wel met ‘goedkopere’ lijn Valentino R.E.D. (Romantic Eccentric Dressing) In 1998 voor 300 miljoen verkocht aan holding HdP. Bezit een kasteel in Frankrijk, chalet in Gstaad, villa in Rome, huizen in Parijs, Londen en New York.

Valentino’s modewet: Verbiedt minimode voor vrouwen boven de 25, benen hebben dan hun beste tijd gehad. Hobby’s: Tuinieren en kunst. Bezit Picasso’s, Warhols, Hirsts, Beacons, Rothko’s. Druk met hondjes Molly, Margot, Maude en Monty.

Wat nu: Heeft met partner Giancarlo Giammeti een ontwerpstudio. Hoopt kostuums voor de opera ‘La Traviata’, en ballet te ontwerpen. „Ik ben niet het type dat de hele dag tv kijkt.”

Spijt: Dat hij wegens tijdsgebrek zelf geen opvolger heeft kunnen opleiden. Opvolger is nu Allessandra Facchinetti (ex-Gucci).