Regel

Een strenge regel van het wedstrijdschaak zegt dat als er een mobiel telefoontje rinkelt, de partij verloren wordt verklaard voor de eigenaar. Iedereen kent die regel, maar toch vallen er nog steeds slachtoffers.

Meester Rini Kuijf schreef laatst over een teamgenote die haar mobieltje buiten de speelzaal uitzette. Het piepje drong door tot de speelzaal, waar de partijen net een minuut eerder begonnen waren. De wedstrijdleider hoorde het piepje en gaf een nul. Een ander zielig geval betrof iemand die toestemming had gevraagd om zijn telefoontje aan te laten, omdat zijn vrouw misschien zou moeten bevallen. Hij kreeg die toestemming en een tijdje later ging zijn telefoon.

‘Was dat je vrouw?’ vroeg de wedstrijdleider. ‘Nee, iemand anders’, zei de eerlijke schaker. Daar was geen toestemming voor gegeven, dus hij kreeg een nul. Zelf was ik er eens getuige van dat iemand zijn telefoon aan had gelaten omdat niemand zijn nummer kende, alleen zijn vrouw, met wie hij in scheiding lag, en die belde nooit. Toen deed ze het wel en vroeg poeslief hoe hij stond. Ze kende de regels en wist dat ze haar man tot een nederlaag veroordeelde.

De regel is zo streng omdat iemand in zijn telefoon een schaakcomputertje zou kunnen hebben. Waarom een valsspeler dan eerst zijn telefoon zou laten rinkelen is niet duidelijk. De angst voor de computer doodt de rede.

Computer Rybka vond een leuk zetje waarna wit de dame moest geven.

Oplossing Schaken: 1...Df2-f3 2. Dc1xb2 (2. gxf3 gaat niet wegens 2...Txh2 mat en na 2. h3 Dxg3 3. hxg4 Dh4 is het ook mat.) Pg4-f2+ 3. Db2xf2 Df3xf2 en zwart won snel.