Pompoenschil

Ik maak in de winter vaak pompoensoep, maar heb er een hekel aan zo’n ding te schillen. Nu vertelde een vriendin me dat je de schil gewoon kunt eten. Is dat waar? En heeft u misschien een lekker recept voor pompoen dat geen soep is?

H. de Graaf, Alkmaar

U kunt de schil van een pompoen inderdaad eten, mits u met een paar dingen rekening houdt. Koop ten eerste liefst een biologisch geteelde pompoen, dan zitten er geen bestrijdingsmiddelen op en in de schil. Ten tweede moet hij goed worden schoongeboend. Dat gaat handig met een schoon schuursponsje onder warm stromend water. Houd ten derde rekening met een iets langere bereidingstijd. Of je de pompoen nu kookt, bakt of stooft, de schil heeft ongeveer een half uur nodig om zo zacht te worden dat je hem kunt opeten. Hoewel soep van pompoen verrukkelijk kan zijn, gaat alles wat je vaak eet op een dag vervelen. Wist u dat u pompoen ook kunt roosteren? Roosteren accentueert de zoetheid van een pompoen, zonder dat hij er weeïg van gaat smaken. Halveer een schoongeboend klein exemplaar (bijvoorbeeld zo’n langwerpige, fletsoranje flespompoen, of een rondbuikige, feloranje Hokkaido) en verwijder de draden en zaden. Snijd de helften in flinke brokken en hussel deze om met olijfolie, grof zeezout en versgemalen zwarte peper. Spreid de stukken pompoen uit over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 30 – 40 minuten, op 200 graden in de oven. Behalve zout en peper kun je aan dit basisrecept bijvoorbeeld verse rozemarijn, salie of tijm toevoegen, fijngehakte knoflook, chilivlokken (zie hieronder) of gemalen komijn. Geroosterde pompoen kunt u als bijgerecht serveren bij vlees, maar ook door pasta of risotto mengen.

Wat zijn chilivlokken en waar kan ik ze kopen?

Fred König

Chilivlokken zijn gedroogde en vervolgens grofgemalen rode chilipepers. Omdat er talloze soorten chilipepers bestaan, kun je ook niet alle chilivlokken over één kam scheren. Onder de naam peperoncino verkopen Italiaanse winkels een redelijk pittig strooisel. Bij Turkse winkels kun je zakjes pulbiber kopen, die wat zoeter smaakt. Veel supermarkten verkopen ook chilivlokken, onder andere van het merk Drogheria Alimentari.

Keukenkwesties naar:vreugdenhil@nrc.nl