Column

Peterrrrrrr

Waar kijkt Joran zondagavond? Drinkt hij er een glaasje rode wijn bij? Proost hij met dat glaasje op Peter R. de Vries? Hoe groot is de paniek bij Boer zoekt vrouw? Dat tuttige programma zou deze week door de grens van negen miljoen bejaarden gaan en die handel stort nu natuurlijk radeloos in. Iedereen gaat morgenavond glashard voor Peter.

Eerlijk gezegd heb ik een beetje het ouderwetse Europacupgevoel en ik ben dan ook al door diverse mensen gebeld met de vraag of we samen zullen kijken. Met een paar families bij elkaar. Dat we er een gezellige avond van maken. Beetje Franse kaas, mooi flesje Bourgogne en dan breed zitten voor de platte buis. Maken we een pooltje? Dat iedereen mag zeggen hoe het gebeurd is. En wie het dichtst bij de waarheid zit die krijgt de pot. Hoeveel zet je in? Tientje? Honderd? Bij welk bedrag wordt het gênant? Wat ik denk dat er gebeurd is? Volgens mij is ze gewoon verzopen. Ze hebben eerst op het strand Deep Throat gespeeld, waarna ze even is gaan zwemmen. Maar dan wel katjelam en knetterstoned. Zoiets. En toen is ze gewoon voor eeuwig kopje onder gegaan. Hij heeft nog een tijd paniekerig staan roepen, maar ze kwam letterlijk en figuurlijk nooit meer boven water. Wat moest hij toen doen? Wie gelooft zijn verhaal?

Of zal hij nog gezien hebben hoe ze bij het ochtendgloren door een paar hongerige haaien werd opgepeuzeld?

Misschien heeft hij wel gezien hoe ze zwaaiend op de rug van een dolfijn aan de einder verdween. Het eind van een iets te zoete film. Maar wie gelooft dat?

Zal Peter analytici inzetten? Dat halverwege de uitzending die kale van RTL-Boulevard aanschuift en als een soort Jan van Halst met zijn laptop kringetjes op het strand tekent, zodat we weten waar Joran en Natalee lagen.

Komt Klaas Wilting als ervaringsdeskundige nog in beeld? Of is hij namens ome Dirk Scheringa te druk met de opsporing van Alvez, die bij nader inzien ook bij Ajax, Heracles, Anderlecht, Club Brugge en FC Groningen getekend schijnt te hebben? Hoewel ik niet denk dat hij bij Ajax heeft getekend. Daar is hij te jong voor. Ajax zoekt mannen in de herfst van hun carrière. Voetballers die gezapig willen afbouwen. Dat de voorzitter van Ajax de ballen verstand van voetbal heeft is niet erg, maar dat de technisch directeur vooral zoekt op het niveau Helmond Sport en Veendam baart me zorgen. Meneer van Geel: u werkt voor Ajax, winnaar van drie Europacups en een Champions League! Een club die ooit heerste. Wereldcup veroverd. Dit armzalige clubje krijgt nu klop van Excelsior, krijgt voetballes van NAC. Las dat Ajax misschien een nieuw stadion vlakbij Almere krijgt. Kunnen ze tegen die tijd mooi overgenomen worden door Omniworld. Mag het bestuur de hele dag in een taxi zitten. Dat is een goede gewoonte in die gemeente! En niet alleen het bestuur, ook de kinderen en overige familieleden. Geen spelersbus, maar een rouwstoet!

Maar terug naar Peter morgenavond. Iets wat in twee minuten verteld kan worden wordt over twee uur uitgewalst. Paar reclameblokjes tussendoor, veel suggestieve muziekjes eronder en heel veel informatie die we al tweeënhalf jaar kennen. En let vooral op de toon van de voice over. Misschien is het leuk als er ook een samenvatting komt. Gewoon uurtje. Met je bord op schoot.

Blijft de vraag: waar kijkt Joran? Misschien wel op een groot scherm in de Arnhemse disco Manhatten. Dat hij dampend en dansend naar zijn eigen bekentenissen staat te gluren. Af en toe mobiel bellend met zijn ouders op Aruba. (Moeder van der Sloot: „Ik zag je op die foto op internet alleen in een T-shirt. Trek wat aan. Voor je het weet vat je kou!”) Waar danst hij op? I will survive? En dan komt het moment dat de disco gaat sluiten. Buiten dromt het jonge volk samen. Dan moet hij het haar toch vragen. Wat zegt hij tegen dat blonde, beetje dronken meisje? Gaat hij haar thuisbrengen?

Youp van ’t Hek