Opnieuw nutteloze woorden om files aan te pakken 2

Nederland heeft jarenlang de ontwikkeling en introductie van alternatieve en schone brandstoffen op z`n beloop gelaten. Het resultaat is dat wij in Europa de absolute hekkensluiter zijn als het gaat om de verkrijgbaarheid van CO2-neutrale biobrandstoffen voor vervoer. Desondanks worden de meeste auto`s op 1 februari weer een stuk duurder door invoering van de `slurptaks` en wil de overheid nu ook de uitstoot van CO2 belasten, zonder daar ook maar iets tegenover te stellen aan alternatieven voor de goedwillende, milieubewuste autorijder. Bij de formatie van het huidige kabinet is géén minister voor energiezaken benoemd, hoewel toen al overduidelijk was dat energie en klimaat de belangrijkste internationale problemen waren.

Dat ernstige verzuim wreekt zich nu, want het betekent dat het energiebeleid nog jaren het domein zal blijven van minstens zeven departementen; een garantie voor verlammende bureaucratie en trage besluitvorming die onze forse achterstand alleen maar groter zal maken.