Open die mooie fles port op een dieptepunt in je leven

Maarten Asscher stelt zichzelf op de Achterpagina van 29 januari de pijnlijke vraag wanneer het moment daar is, de geweldige fles port, die hij bewaart voor het hoogtepunt van zijn leven, te openen. Begrijpelijk. In beide gevallen zou er sprake zijn van een crisis. Opent hij de fles, dan dient zich ogenblikkelijk de midlifecrisis aan: `dit was het dan, mooier zal het niet worden`. Blijft de fles bewaard, zoals nu dreigt te gebeuren, dan ontglipt hem zowel de port, als zijn gevoel van levensgeluk. Tot nu toe bleek immers geen hoogtepunt goed genoeg voor de Quinta do Noval uit 1980.

Zo`n fles kun je daarom beter bewaren om het dieptepunt in je leven te markeren. Dat is veel zinvoller. Erger kan het daarna niet worden. Daar zou ik de port wel voor willen openen! Bij de eerste slok al proef je het opbeurend effect. Bij een hoogtepunt is dat overbodig en dat zou verspilling betekenen. Dat wil Asscher onder geen beding. Mocht het hem ook dan niet lukken een geschikt moment te vinden, dan is de conclusie in elk geval een stuk minder pijnlijk. Hij bespaart daarmee degenen die de Vintage Port Nacional 1980 van de Quinta do Noval alsnog zouden moeten drinken, een zure nasmaak. De port wordt zo inderdaad steeds beter.

    • Lijgien Bos Amsterdam