Moeders willen disco eerder open

Kinderen moeten vroeger op de avond uitgaan en eerder thuiskomen. Een actie daarvoor van twee moeders krijgt veel steun.

Discotheek Lucky in Rijssen. 110.000 mensen steunen een initiatief dat beoogt sluitingstijden in de horeca te vervroegen. Foto Eric Brinkhorst Brinkhorst, Eric

In discotheek De Kruisweg in het Groningse Marum wordt het pas na middernacht gezellig. Als haar zestienjarige dochter wil uitgaan, brengt Hannie Gorter uit Siegerswoude haar met de auto, meestal rond twaalf uur. Daarna rijdt Gorter naar huis om te slapen. Om drie uur gaat haar wekker en rijdt ze naar de discotheek om haar dochter op te halen.

Een jaar geleden besloot Gorter (42) dat het anders zou moeten. Kinderen moeten eerder uitgaan, en thuiskomen. Dat is veiliger en gezonder. Nu doden ze de tijd tot middernacht door ‘ in te drinken’, in keten of bij ouders thuis.

Hannie Gorter wist niet goed hoe ze het moest aanpakken, maar ze wilde „iets” op touw zetten. Daarom schreef ze haar bezwaren op een A4’tje en gaf dat aan haar buren. Sindsdien trekt ze samen op met haar buurvrouw Myriam Loonen (48, vier kinderen in de uitgaansleeftijd). Ze stuurden brieven naar lokale media. Ze vroegen aandacht voor het onderwerp op raadsvergaderingen. Een buurman maakte een website waarop sympathisanten met hun digitale handtekening steun kunnen betuigen. Inmiddels hebben 110.000 mensen dat gedaan.

Er kwam meer steun. Het Friese CDA-Kamerlid Joop Atsma introduceerde hen in Den Haag. Vorige week plaatste Frits Bolkestein zijn handtekening – en hij wil wel in het comité van aanbeveling zitten. „Maar we willen niet verbonden zijn aan een politieke partij of er een christelijk kaartje aan hangen”, zegt Loonen.

Koninklijk Horeca Nederland noemt het idee om openingstijden in de horeca te vervroegen „absoluut niet effectief”.

Vervolg Actie moeders: pagina 2

In Kollumerland zijn openingstijden al vervroegd

Een klein jaar geleden waren de reacties van politie en politici nog bijna schamper. Gorter: „We kregen veel standaard-antwoordbrieven. De horeca vond vooral dat het een probleem van de ouders is; die zijn ervoor verantwoordelijk dat hun kind op tijd thuis komt.” En dat is ook zo, erkennen Loonen en Gorter. Ze zullen de eersten zijn om dat te erkennen. „Maar nu kun je niet als ouder van je kinderen vragen dat ze vroeg thuis zijn.”

Gorter en Loonen willen dat het onderwerp als burgerinitiatief door de Tweede Kamer wordt behandeld. Daarvoor zijn 40.000 handtekeningen nodig. Maar helaas tellen digitale handtekeningen niet mee.

Hoe gaat dat, twee moeders die de openingstijden van de horeca willen aanpakken?„Je gaat naar gemeenten toe en stelt de vraag: wat is jullie beleid?” En zo zijn alle 77 gemeenten in de drie noordelijke provincies door de vrouwen benaderd. „We zitten hier in een provinciedriehoek. Als horeca ergens vroeg sluit, dan gaan de jongeren zo de grens over.” Daarna volgden Provinciale Staten, waarna hun initiatief geleidelijk door de landelijke media werd opgepikt. „De aandacht gaat op en neer, maar de laatste tijd zijn we wel 30 uur per week ermee bezig.” Loonen werkte tot voor kort als verpleegkundige in de thuiszorg, maar is daar per 1 januari mee gestopt. Het werk voor de actie Vroegopstap vergde te veel tijd. In de boerderij van Loonen, wier echtgenoot een bedrijf met 130 melkkoeien runt, heeft Vroegopstap een kantoortje ingericht in een serre. Ze willen een stichting oprichten.

De actie heeft nog niet gezorgd voor het gewenste resultaat: het concreet vervroegen van de openingstijden van cafés en discotheken. Probleem is dat de sluitingstijden van de horeca door iedere gemeente afzonderlijk wordt geregeld. Een enkele gemeente heeft het voortouw genomen. In Kollumerland, waar burgemeester Bilker al eerder alcoholmisbruik in relatie tot geweld aan de orde stelde, zijn de openingstijden een uur vervroegd.

Naarmate de actie vorderde, hebben de moeders hun strategie aangepast. „Ons gaat het ook om het gezinsleven, niet alleen om het alcoholmisbruik. Kinderen moeten uitslapen als ze tot zo laat uitgaan, ze zijn zondags amper aanwezig. Ze kunnen niet meer deelnemen aan sportverenigingen. Het is echt een probleem”, zegt Loonen. „Het is één van onze punten. Dat halen we nu naar voren. Dat hadden we ook nodig, wil je op het niveau van provincie en gemeente verder komen.”

Veranderingen gaan langzaam, zeggen de Friese moeders. De provincie Friesland is niettemin bezig met een plan om het alcoholmisbruik door de jeugd aan te pakken, dat voor de zomer moet worden gepresenteerd. Het behelst onder meer een voorlichtingscampagne gericht op de Friese jeugd waarin bekende Friezen zoals Sven Kramer of Rintje Ritsma als ambassadeur functioneren

De afgelopen weken is overigens een aantal ‘tegenwebsites’ in het leven geroepen met de bedoeling handtekeningen te verzamelen tégen verplichte vroege sluitingstijden in de horeca. De initiatiefnemers vinden de plannen van de moeders bevoogdend. De Jonge Democraten lanceerden Vrij op stap.nl, terwijl de Jonge Socialisten, de jongerenorganisatie van de PvdA, Vrij-uitgaan.nl zijn gestart. In korte tijd zijn op die sites ruim 50.000 digitale handtekeningen gezet.

Lees over het initiatief op www.vroegopstap.nl