MENSEN VAN FEBRUARI

Johan Heesters

Als zijn gezondheid het toelaat geeft Johan Heesters op 16 februari een eenmalig concert in Theater De Flint, in zijn geboortestad Amersfoort. De 104 jaar oude acteur en operettezanger wordt beschouwd als de oudste artiest ter wereld. In Duitsland, waar hij woont, is Heesters populair. In Nederland is hij omstreden vanwege zijn optredens tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Serzj Sarkissian

De Armeniërs kiezen op 19 februari een nieuwe president. De belangrijkste kandidaten zijn premier Serzj Sarkissian en Levon Ter-Petrosian, de eerste president na de onafhankelijkheid. Aanhangers van Ter-Petrosian gaan er van uit dat de stedelingen op hun favoriet gaan stemmen en het platteland op Sarkissian. Als Sarkissian toch gekozen wordt dreigen ze met een Oranje Revolutie.

George Clooney

Als de eerste voortekenen van het Oscar-seizoen niet bedriegen – en dan met name de prijzen van de Amerikaanse filmpers-vereniging – dan zijn dit de kanshebbers voor de beeldjes die op 24 februari worden verdeeld: No Country for Old Men, Atonement en The Assassination of Jesse James in de categorieën beste film en beste regie. George Clooney en Brad Pitt als beste acteur en 4 maanden, 3 weken en 2 dagen en The Diving Bell and the Butterfly als beste buitenlandse film.

Erik Kriek

In Singer Laren opent op 7 februari een tentoonstelling over de verschillen en overeenkomsten tussen strip en kunst. Werk van striptekenaars als Peter Pontiac, Erik Kriek en Maaike Hartjes hangt naast doeken van kunstschilders als Lucebert, Pyke Koch en Rob Scholte. De tentoonstelling is opgebouwd rond vier thema's: Jezus Christus, De grootste liefde van je leven, Mooi hoor, maar is het kunst? en Kunst in strips en strips in kunst.