Marokkaansere Marokkaantjes zijn minder agressief

Naarmate Marokkaans-Nederlandse jongeren zich sterker op een positieve manier identificeren met hun Marokkaanse achtergrond, hebben ze meer zelfvertrouwen en vertonen ze minder agressief gedrag. Dat blijkt uit onderzoek van psychologen van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam (Journal of Adolescence, online 22 janauri 2008).

Dit betekent, schrijven de onderzoekers, dat Marokkaanse jongeren zich beter voelen als ze aangemoedigd worden om hun eigen etnische achtergrond niet te ontkennen of weg te stoppen, maar juist te accepteren en te waarderen.

Aan het onderzoek namen 115 Marokkaans-Nederlandse, 115 Turks-Nederlandse en 115 Nederlandse scholieren deel uit de tweede klas van het vmbo, ongeveer evenveel jongens als meisjes. Van de allochtone jongeren was de grote meerderheid (87 procent) van de tweede generatie. Aan de jongeren werd (in langere vragenlijsten) gevraagd in hoeverre ze trots waren op hun eigen etnische groep, hoe goed ze zich voelden over zichzelf, en of ze vaak bij vechtpartijen en dergelijke betrokken waren.

Alleen voor Marokkaanse jongeren werd het verband tussen acceptatie van de etnische identiteit, zelfvertrouwen en probleemgedrag gevonden. Voor Turkse jongeren niet. Dat kan erop duiden dat voor hen de etnische achtergrond niet zo’n centraal onderdeel is van hun zelfbeeld – net zo min als voor de Nederlandse jongeren. Enkele Nederlandse jongeren wilden de vragen over nationaliteit aanvankelijk zelfs overslaan, omdat ze dachten dat die niet voor hen bestemd waren. Marokkaanse jongeren worden waarschijnlijk vaker op hun Marokkaans-zijn aangesproken, en niet altijd positief.

De onderzoekers merken verder op dat, binnen deze leeftijdscategorie en dit schooltype, jongeren van de drie verschillende nationaliteiten allemaal evenveel geneigd waren om probleemgedrag te vertonen. Ellen de Bruin