M is jarig M tracteert!

Dit is het honderdste nummer van M. De redactie viert dit door lezers op 100 cadeaus te trakteren. U kunt meeloten naar maximaal drie cadeaus door het deelnameformulier op pagina 63 op te sturen vóór 16 februari. De spelvoorwaarden staan vermeld op www.nrc.nl/mtrakteert. Daar staat ook meer informatie over de meeste prijzen.

1x Reis Sint Petersburg

NRC Handelsblad Academie organiseert voorjaar 2008 een culturele reis naar Sint Petersburg. Uitvoerder Voyage & Culture stelt een reis voor één persoon beschikbaar.

1x Hoofdartikel schrijven met Maarten Schinkel

Hoe ontstaat het hoofdartikel, het anonieme commentaar van de krant op ontwikkelingen in de wereld? Commentator Maarten Schinkel demonstreert ten overstaan van één lezer hoe de opvatting van NRC Handelsblad wordt verwoord.

1x Met Kasper Jansen naar het Concertgebouw

Altijd nieuwsgierig naar het oordeel van muziekredacteur Kasper Jansen? Ontmoet de recensent! Eén lezer mag met Kasper Jansen mee naar een concert in het Concertgebouw in Amsterdam.

3x Moderne Europese Klassieken

Door redacteur Joyce Roodnat samengestelde dvd-box met 12 filmklassiekers uit twaalf Europese landen. Van Les Valseuses van Bertrand Blier tot C’eravamo tanto amati van Ettore Scola. (verkoopprijs € 119,95)

5x Sex & Cinema

Door redacteur Joyce Roodnat samengestelde dvd-box met vijf bijzondere seksfilms. Drie uit de jaren zeventig (Last tango in Paris, La bête en L’empire des sens) en twee van nu (Une liaison pornographique en Lucía y el sexo). (verkoopprijs € 39,99)

4x 400 jaar opera

Verzamelbox van twaalf cd’s met zes hoogtepunten uit 400 jaar operageschiedenis, van L’Orfeo van Claudio Monteverdi tot Tristan und Isolde van Richard Wagner. Muziekredacteur Kasper Jansen schreef de toelichtingen. (verkoopprijs € 119,70)

5x De beste jaren van Billie Holiday

Box met 10 cd’s en een boekje met achtergrondinformatie van de Verve-jaren van jazz-zangeres Billie Holiday (1945-1959), volgens kenners haar beste periode. (verkoopprijs € 49,95)

5x De mooiste liedjes

Box met 8 cd’s met de mooiste liedjes uit de glorietijd van het Nederlandse chanson, samengesteld speciaal voor NRC Handelsblad. Onder anderen met Boudewijn de Groot, Ramses Shaffy en Liesbeth List. (verkoopprijs € 29,95)

1x Kamagurka

Wat voor grap tekent Kamagurka op schrikkeldag 2008? Het origineel van zijn voorpaginatekening van 29 februari is beschikbaar voor een van de lezers.

1x Mee met een krantenbezorger

Bekijk de krant eens van de andere kant van de brievenbus en fiets mee met een van de bezorgers (NRC Handelsblad of nrc.next naar keuze).

5x Te Deum

Verzamelbox van 8 cd’s met zesentwintig lofzangen op God (Te Deum) met tal van beroemde zangers, koren, orkesten en dirigenten. Muziek-redacteur Kasper Jansen schreef een toelichting. (verkoopprijs € 24,95)

5x Les plus belles chansons

Box met 8 cd’s met de mooiste Franse chansons, samengesteld speciaal voor NRC Handelsblad. Onder anderen met Jacques Brel, Yves Montand en Edith Piaf. (verkoopprijs € 29,95)

1x Portret door Vincent Mentzel

Beatrix, Margareth Thatcher en Willeke Alberti poseerden al eens voor zijn lens. Wilt u ook worden geportretteerd door Vincent Mentzel? De staffotograaf van NRC Handelsblad komt bij u langs.

4x Tijdsbeeld Nederland

Een overzicht op 9 dvd’s van de Nederlandse documentairefilm van 1945 tot 1977 samengesteld door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Jan Blokker, columnist en filmkenner, licht de keuze toe. (verkoopprijs € 64,95)

5x Stabat Mater

Verzamelbox met twaalf bijzondere Stabat Maters van Bach, Pergolesi en andere componisten, 8 cd’s in totaal. Met een beschouwing van muziekredacteur Kasper Jansen. (verkoopprijs € 24,95)

2x Youp

Van de nieuwe bundel met columns van Youp van ’t Hek, Iedereen is eigenaar van iets, liet uitgeverij Thomas Rap een beperkt aantal exemplaren binden. Youp stelt er twee beschikbaar met een persoonlijke opdracht.

5x Franse cinema

Zes meesterwerken uit de Franse filmgeschiedenis geselecteerd door redacteur Joyce Roodnat, van Partie de Campagne van Jean Renoir tot Police van Maurice Pialat. (verkoopprijs € 79,00)

5x Uit de schaduw

Een cassette met luxe paperback edities van de Leesclub van NRC Handelsblad. Onder meer F.M. Dostojevski Het dorp Stepantsjikovo, Gustave Flaubert Bouvard en Pécuchet en Italo Svevo Een man wordt oude. (verkoopprijs € 68,00)

5x Cinema Down Under

In Australië en Nieuw Zeeland bloeit de filmcultuur. Een dvd-box met drie films van ‘down under’: An angel at my table en Sweetie van Jane Campion en Proof van Joycelyn Moorehouse. (verkoopprijs € 39,95)

3x Worst maken met Marjoleine de Vos

Thuiskok Marjoleine de Vos gaat in een notariswoning met worstfaciliteit in het Groningse Leens met drie lezers worst maken. Op het programma staan: braadworst, leverworst en merguez.

5x Domaine Lorgeril 2006

Een doos met 12 flessen rode wijn van het prestigieuze Domaine Lorgeril. Het domein is gelegen aan de voet van de Montagne Noire, nabij het middeleeuwse Franse stadje Carcassonne. (verkoopprijs € 75,00)

1x Jaarabonnement op NRC De Week

Familie in het buitenland? NRC De Week, de compacte weekeditie van NRC Handelsblad, informeert Nederlanders in het buitenland over de ontwikkelingen in het vaderland, van Haagse perikelen tot de nieuwe Harry Mulisch. De redactie geeft een jaarabonnement cadeau. (verkoopprijs € 199,00)

5x Bezoek aan NRC Handelsblad

Hoe wordt NRC Handelsblad gemaakt? Wie kiest de voorpaginafoto? Hoe komen de beurscijfers, Fokke & Sukke en de sportuitslagen in de krant? Hoofdredacteur Birgit Donker leidt vijf lezers rond op de redactie.

4x KCO-reeks

Box met 64 cd’s met legendarische opnamen van het Koninklijk Concertgebouworkest, speciaal samengesteld voor NRC Handelsblad. Muziekredacteur Kasper Jansen schreef de toelichtingen. (verkoopprijs € 149,95)

5x De avonturen van Tom Poes

Van De grootgroeiers tot Het vibreerputje – acht boeken met in totaal 24 avonturen van Tom Poes, de kleine held uit de Marten Toonder-boeken. (verkoopprijs € 120)

2x Korte museumcursus

NRC Handelsblad Academie organiseert exclusief voor abonnees een korte museumcursus rond de tentoonstelling van de Britse schilder Lucian Freud in het Haags Gemeentemuseum. Cursusdata: 11, 18 en 25 april 2008. Tijd: 12.00-13.00 uur. (verkoopwaarde € 49,00)

3x Italiaanse Magistralen

Box met 15 dvd’s met hoogtepunten uit de Italiaanse filmgeschiedenis. Films van legenda- rische regisseurs als Fellini, Scola, Antonioni. (verkoopprijs € 194,40)

1x Met Bas Blokker naar de film

Nieuwsgierig naar de mening van filmcriticus Bas Blokker? Ga met hem samen naar de bioscoop. Keuze uit drie films: No Country for Old Men van de Coen broers, Persepolis van Marjane Satrapi of Du levande (You, the Living) van Roy Andersson.

5x Naar M.Photo met Hans van Blommestein

In het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam begint 8 maart een tentoonstelling van de fotografie in M, het maandblad van NRC Handelsblad. Art director Hans van Blommestein geeft op zondag 16 maart een rondleiding over de expositie voor vijf lezers.

1x Ruben Oppenheimer

Politiek tekenaar Ruben L. Oppenheimer stelt deze bewerkte en gesigneerde ontwerpschets voor zijn nieuwe website www.RubenL.nl ter beschikking.

1x Met Guus van Holland naar het voetbal

Hoe kijken voetbalverslaggevers naar een wedstrijd? Ontploft Louis van Gaal bij elke persconferentie? Beleef een eredivisieduel vanaf de perstribune met sportredacteur Guus van Holland.

1x Fokke & Sukke

De makers van Fokke & Sukke stellen de tekening op het omslag van hun bundel Het afzien van 2007 beschikbaar. Als troostprijs zijn er 25 gesigneerde exemplaren van deze overzichtsbundel beschikbaar.