Kuijt valt buiten de selectie van bondscoach Van Basten

Dirk Kuijt moet serieus vrezen dat hij komende zomer ontbreekt in de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor het Europees kampioenschap voetbal in Oostenrijk en Zwitserland. Bondscoach Marco van Basten heeft de aanvaller van Liverpool niet opgenomen in zijn spelersgroep voor de oefeninterland van woensdag tegen Kroatië.

Van Basten noemde de huidige vorm van de aanvaller als één van de oorzaken voor zijn afwezigheid. „Hij speelt nu niet goed genoeg”, stelde de bondscoach gisteren tijdens de presentatie van zijn selectie voor het duel in Split. De bondscoach constateerde ook dat hij over veel goede alternatieven voor Kuijt beschikt.

Oranje acteert het komende half jaar in een systeem met vier verdedigers, twee controlerende middenvelders, drie aanvallende middenvelders en een diepe spits. Van Basten kiest op aandringen van veel van zijn belangrijke spelers voor een dergelijke speelwijze.

Edwin van der Sar, Ruud van Nistelrooyj, Clarence Seedorf, Giovanni van Bronckhorst, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en Joris Mathijsen wisten de bondscoach het afgelopen najaar van het spelsysteem te overtuigen.

Kuijt komt in aanmerking voor de drie posities achter diepe spits Ruud van Nistelrooy. Van Basten geeft voor de oefeninterland tegen Kroatië echter de voorkeur aan Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Ibrahim Afellay en Ryan Babel. Kuijt moet normaal gesproken ook nog concurreren met Arjen Robben en Robin van Persie. Zij ontbreken nu wegens blessures.

Kuijt groeide onder Van Basten uit tot een vaste waarde bij het Nederlands elftal. De bondscoach liet de Katwijker op 3 september 2004 debuteren. Kuijt speelde toen de tweede helft van het gewonnen oefenduel met Liechtenstein (3-0). De aanvaller begon 25 keer in de basis van Oranje en viel nog negen keer in. Slechts vier keer moest hij de volle negentig minuten vanaf de zijkant toekijken.

Van Basten kondigde aan dat hij Kuijt persoonlijk van zijn beslissing op de hoogte zal stellen. „Ik ga hem wel bellen. Ik kan me zo voorstellen dat hij teleurgesteld is”, aldus de bondscoach die ook Urby Emanuelson, Danny Koevermans, Kew Jaliens en Hedwiges Maduro thuislaat. (ANP)