Klikken over dure wijn

In restaurants betaalt de klant ‘woeker-prijzen’ voor wijn. Wijnkenner Hubrecht Duijker heeft een meldpunt geopend.

Wijn in restaurants is drie tot vijf keer duurder Foto Maarten van Haaff Restaurant RAIN, Rembrandtplein, Amsterdam

‘Ze eten me arm, ze drinken me rijk”, is een veelgehoorde uitspraak van restaurateurs. Het zal niet voor niets een cliché zijn. In elk geval wil een aantal gasten niet langer stilzwijgend de in hun ogen te hoge wijnprijzen accepteren.

Wijnschrijver Hubrecht Duijker is de aanstichter. Hij is in het geweer gekomen tegen ‘woekerachtige’ wijnprijzen in restaurants. Onder het motto ‘Miswijn’ kunnen via zijn website (www.hubrechtduijker.com) excessief hoge prijzen worden gemeld. Overigens, ook voorbeeldig geprijsde wijnen mogen worden aangedragen.

Elke eerste van de maand geeft Duijker een overzicht van de reacties. Het tot nu toe grootste gesignaleerde prijsverschil geldt een fles Moët & Chandon Brut Impérial die bij restaurant De Leest in Vaassen 62,50 euro kost en bij het Amsterdamse restaurant La Rive 125 euro. Beide restaurants behoren tot de gastronomische top in Nederland.

Duijkers initiatief leidt tot heftige reacties. Boze restaurateurs verhalen over hun sores en wijzen op stijgende inkoopkosten, hoge belastingen, duur personeel en op de in geld onvoldoende gewaardeerde meerwaarde die ze bieden. Het valt niet mee, zo zeggen ze, om een redelijk rendement uit een restaurant te halen en eigenlijk zijn de prijzen nog te laag.

Uit de discussie die is ontbrand blijkt dat een wijn drie tot vijf maal ‘over de kop’ gaat. Dat wil zeggen dat een fles wordt verkocht voor een prijs die drie tot vijf maal hoger is dan de inkoopprijs. Al zijn er ook meldingen van zes, zeven, acht en zelfs negen maal de inkoopprijs. Sommige restaurants rekenen voor elke fles een vast bedrag ‘kurkengeld’ ongeacht de inkoopprijs. Excessen daargelaten, bij de consument bestaat de stellige indruk dat de prijzen in restaurants in de afgelopen jaren meer dan gemiddeld zijn gestegen.

De huiswijnen zijn een mooie maatstaf. Restaurantgids Lekker meldt sinds jaar en dag de prijzen van de huiswijnen. Laten we zeggen dat een prijsverhoging van twee procent per jaar redelijk is, de stijging tussen 1999 en 2008 zou dan net geen twintig procent moeten zijn. Een steekproef bij de betere restaurants laat zien dat de gemiddelde prijzen van de huiswijn sinds 1999 in werkelijkheid met 26 procent zijn gestegen. Bij de honderd beste restaurants is, op basis van een steekproef, een prijsstijging van 61 procent zien. Het is lastig vergelijken want ook het gastronomische peil is in deze periode gestegen. Zo telt Nederland nu een aantal driesterren restaurants. Ook dat heeft zijn prijs. De prijzen van de lunchmenu’s zijn bijvoorbeeld ook met meer dan 60 procent omhoog gegaan.

Voor de gast geldt dus: we eten én drinken ons arm.

    • Joep Habets