In de genen

Vader, moeder, dochter en zoon Steenman (van achter naar voren) op de Bosbaan in Amsterdam. 20/1/2008 Foto Freddy Rikken Fam Steenman Rikken, Freddy

Opa en oma Steenman waren kampioenskanoërs, vooralsnog raakte zoon Albert (52) niet besmet met het roeivirus. Dat gebeurde – en waarlijk verpletterend – toen zijn kroost ermee begon. Echtgenote Annelies (54), die hij in een café aan het water ontmoette, sloot zich enthousiast aan. Jaarlijks legt Albert een kleine 4.500 kilometer af met trainen en in het seniorenwedstrijdcircuit, Annelies bemoedert haar kroost en deinst er niet voor terug om de complete olympische acht voor een trainingsstage in huis te nemen. Dochter Katie (20) leerde het roeien van haar vader en werd door hem gecoacht. Ze roeit nu mee in de top, behaalde bij de WK een bronzen medaille, studeert fysiotherapie, is volgens haar moeder eigenwijs, traint hard en doelgericht, eet stevig en heeft als (voorlopig) doel in de olympische vier terecht te komen. Boomlange zoon Mitchell (23 jaar en 2.02 meter) traint tweemaal per dag en minstens zes uur in totaal. Beult zich vervolgens af in het krachthonk. Studeert fiscaal recht én maritieme techniek en eet de godganse dag. Volgens moeder gaan er onvoorstelbare hoeveelheden voedsel naar binnen. Kreeg ooit per zwarte taxi een felicitatietelegram van onze koningin bezorgt. Heeft als einddoel eveneens de Olympische Spelen. De familie Steenman is gevoelig voor de juiste roeisfeer en die treffen ze in bakken aan in het verenigingsleven en op de (internationale) wedstrijdbanen.

Dit is de vijfde aflevering over familiebanden in de sport.