Het grootste schandaal uit onze geschiedenis

Zoals heel wat andere Nederlanders hebben mijn ouders van 1942 tot mei 1945 joodse onderduikers in huis. In hun geval zijn het twee jonge vrouwen en een man van middelbare leeftijd, die zij zodoende van een wisse dood weten te redden. Met zeer groot gevaar voor hun eigen leven en dat van hun drie jonge kinderen, van wie ik er eentje ben. De Amerikanen, Canadezen en Engelsen zijn intussen bezig met de bevrijding van Europa. Daarna trachten de Amerikanen de ergste nazimisdadigers te vangen en te berechten.

Maar wat doet Nederland op hetzelfde moment? Nederland berecht enerzijds collaborateurs, maar helpt anderzijds juist Duitse nazi`s te vluchten naar Argentinië. Met KLM-vliegtuigen (NRC Handelsblad, 24 januari).

Wie wil vluchten heeft wat op zijn geweten. Maar Plesman (stond die man in het lijstje Grote Nederlanders?) ziet mooie handel voor zijn bedrijf en de premiers Beel en vadertje Drees c.s. (stond die ook in dat lijstje?) zijn het met hem eens, vanwege de overheidsaandelen in de KLM. En wij, godvruchtige calvinisten, maar schelden op Rome wegens hulp aan vluchtgevaarlijke SS`ers en ander tuig. Dit gedrag komt mij voor als zo`n beetje het grootste schandaal uit onze geschiedenis.