Geen animo voor energieplan

Een Duits-Frans voorstel voor hervormingen in de Europese energiemarkt is slecht gevallen in Brussel.

Berlijn en Parijs zijn zeer tegen de plannen van eurocommissaris Neelie Kroes (concurrentie) en haar collega’s om de grote energiebedrijven van Europa te splitsen. Kroes hoopt dat een splitsing van de grote gas- en elektriciteitsbedrijven leidt tot meer innovatie, meer concurrentie en lagere prijzen voor de consument. Duitsland en Frankrijk willen hun eigen energiegiganten beschermen.

De twee landen presenteerden samen met zes kleine EU-landen een alternatief voor de plannen van Kroes. Zo willen ze geen volledige splitsing maar wel een scheiding binnen de bedrijven van de productie- en de transportonderdelen. Die krijgen een eigen management, maar moeten wel binnen dezelfde holding blijven.

Ingewijden in Brussel verwachten dat voorstanders, waaronder Nederland, het Frans-Duitse alternatief snel zullen afwijzen. Ook de Commissie ziet er niets in.

Kroes zei bij de presentatie van haar plannen vorig jaar september dat Duitse consumenten 30 procent meer betalen voor hun energie dan Britse. Kroes wil het eigendom van de energieproductie loskoppelen van het transport via gaspijpleidingen of hoogspanningsnetten. In Nederland is dat al gebeurd met de landelijke netbeheerder Tennet. (ANP)