Film van de dag

Het rode korenveld. Nu net op het Filmfestival Rotterdam de Vierde Generatie Chinese filmmakers is geëerd, kan op televisie gekeken worden naar het boegbeeld van de Vijfde: Zhang Yimou. Massaal viel het westerse publiek eind jaren tachtig voor Gong Li, die met Het rode korenveld haar debuut maakte en Zhang Yimou tot een ster bombardeerde. De lyriek van de CinemaScope-beelden en het wrede melodrama centreren zich rond een wijngaard die Gong Li na de dood van haar man overneemt. Als de Japanners tijdens WOII de grond opeisen, komen de werknemers in opstand.De scènes met de twee levend gevilde mannen spaart de kijker niet. Niet alleen in het Westen (Gouden Beer in Berlijn) maar ook in eigen land een geweldig succes. De twee volgende delen van de losse trilogie, Ju Dou en Raise the Red Lantern, werden echter verboden. (Zhang Yimou, 1987, China), België 2, 21.25-23.00u.