EVENEMENTEN VAN FEBRUARI

ZA 9 WK Schaatsen

Prolongeert Sven Kramer in het Sportforum Hohenschönhausen in Berlijn zijn wereldtitel langebaanschaatsen? In Heerenveen reed de jonge Fries de 10 kilometer vorig jaar in een wereldrecord en bleef hij in het eindklassement de Italiaan Enrico Fabris en landgenoot Carl Verheijen ruim voor.

ZA 9 Huishoudbeurs

Tijdens de Huishoudbeurs in Amsterdam presenteren ruim 400 bedrijven de nieuwe trends op het gebied van verzorging, eten en vrije tijd. Veelbelovend klinkt de introductie van de Ultrashape, een nieuwe methode om met geluidsgolven love-handles, dikke billen en mannenborsten te laten verdwijnen. ‘Een apparaat dat liposuctie overbodig maakt’, aldus fabrikant Supershape, dat de techniek van de niersteenvergruizer aanpaste.

MA 25 Februaristaking

Tweede-Kamervoorzitter Gerdi Verbeek en cabaretière Sanne Wallis de Vries zijn dit jaar de sprekers bij de jaarlijkse herdenking van de Februaristaking. Deze staking, op 25 en 26 februari 1941, was de eerste grote verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. Aanleiding was de razzia drie dagen eerder waarbij 425 joodse mannen op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam werden samengedreven en weggevoerd naar concentratiekampen.

WO 27 Rijksdag

In Berlijn wordt op 27 februari herdacht dat 75 jaar geleden het gebouw van de Rijksdag in brand werd gestoken. De Nederlandse activist Marinus van der Lubbe stak het parlementsgebouw in brand als protest tegen de nazi’s. Hij werd voor zijn daad onthoofd. De nazi’s grepen de brand aan om af te rekenen met duizenden politieke tegenstanders. Op 10 januari dit jaar heeft de Duitse justitie Van der Lubbe eerherstel verleend en het doodsvonnis van de nazi-rechter vernietigd.

VR 29 Schrikkeldag

2008 is een schrikkeljaar, met een extra dag dus: 29 februari. Schrikkeljaren zijn nodig om kalenderjaren in de pas te laten lopen met het tropisch jaar, gemeten aan de omlooptijd van de aarde om de zon: 365,2422 dagen. Eens in de vier jaar, behalve in de eeuwjaren die niet door 400 deelbaar zijn, wordt het jaar daarom met een extra dag verlengd.