Engelen aan de muur in de tuinkamer

In de tuinkamer van zijn huis uit de vroeg achttiende eeuw, staarde Jan-Willem Brüggenwirth (47) steeds naar een lege, witte wand. Er moest iets hangen. Het werd een schilderij van Ruud de Wild voor 7.500 euro. „Ruud snapt het heel goed”, zegt Brüggenwirth over zijn aankoop.

Hoe kwam u bij Ruud de Wild?

„Ik ben directeur bij radio 538.”

Ah!

„En zodoende ken ik Ruud goed. Eén keer per maand houden we met onze top-dj's zoals Edwin Evers en voorheen dus ook Ruud de Wild – die niet meer voor 538 werkt – een zogeheten villasessie. Dat is een soort vergadering zonder agenda, waarin we over alles praten wat in ons opkomt. Zoals acties op de radio, de sound van het station en de manier waarop we die verder kunnen perfectioneren. We zitten altijd in de tuinkamer van mijn huis om de rust die daar heerst. We kunnen daar ongestoord praten.”

En tijdens zo’n sessie staarde Ruud de Wild naar uw muur.

„Hij zei inderdaad: wat een mooie plek. Toevallig dat je dat zegt, zei ik, mijn vrouw en ik zoeken al heel lang naar iets om daar op te hangen. Ruud antwoordde direct dat het hem leuk leek wat voor ons te maken. Dat vonden wij een fantastisch idee. Ik hou van zijn werk, hoe hij zijn schilderkunst combineert met songteksten. Zijn kunst heeft een enorme lading, spreekt mij erg aan.”

Heeft u zelf de songteksten uitgezocht?

„Mijn vrouw en ik zijn al vanaf het begin gek op Robbie Williams. Hij is toch echt de ultieme combinatie van zanger en entertainer. En zijn nummer ‘Angels’ vinden we zo ontzettend mooi, past zo goed bij onze familie. Ik heb drie dochters – blond bovendien – en met mijn vrouw heb ik een huis met in alle opzichten een hoog engelengehalte. Dus heeft Ruud de tekst van dat nummer gebruikt.”

Hoe vindt u het schilderij geworden?

„Het is schitterend en past perfect op deze plek. Dat heeft Ruud goed gezien. Centraal op het schilderij heeft hij een groot, bont hart gemaakt. Dat is zo mooi, want de tuinkamer zit aan de keuken vast en is het hart van het huis. Daar zitten we altijd te lezen, te drinken, te eten.”

U wordt er nog steeds blij van.

„Het is met zoveel passie, liefde en warmte gemaakt. Ruud snapt het heel goed, kent me heel goed.”

Dat blijkt ook uit het schilderij?

„Het schilderij is warm maar duidelijk tegelijk. Ik geloof dat mijn vrouw en ik ook zo zijn. We hebben voor de voorkamer in ons huis, dat noemen we de stijlkamer want daar zitten we nooit, een ander schilderij gekocht van Paul de Lusenet. Het is prachtig, maar heeft geen diepere betekenis. Het voelde meer als het kopen van een mooie kast.”

En ‘Angels’ maakt u wel echt gelukkig?

„Ik word er blij van, het verveelt nooit en is een soort bekroning op hoe we ons voelen in onze familie. Ik ben een gelukkig man.”

Willemijn van Benthem