Een nieuwe versterker

De stereo-installatie in de woonkamer is uitgegroeid tot een audiovisueel schakelcentrum voor het hele huis. Waarom is er zoiets ingewikkelds nodig om het leven eenvoudig te maken?

Het moest er een keer van komen: na tien jaar trouwe dienst is de versterker toe aan vervanging. Ooit was dit apparaat het neusje van de zalm, tegelijk gekocht met een kolossale dvd-speler van 800 gulden. Nu is het een berg elektronica, met stof en kattenharen overdekt. Zelfs de volumeknop weigert dienst. Weg ermee!

Wie opgegroeid is met drie-in-één stereo-installaties met een cassettedeck, een platenspeler en een tuner, moet opnieuw op cursus bij de aanschaf van een nieuwe versterker.

In de moderne thuisbioscoop is de hifiset het logistieke middelpunt, dat alle aanwezige audio- en videobronnen combineert en doorgeeft aan een groot plat scherm. En in een ideale wereld zou dit kruispunt van elektronica alle apparatuur moeten bedienen met één afstandsbediening. Hoe houd je anders het overzicht over de dvd-speler, het tv-scherm, de spelcomputer en de videorecorder?

Na rijp beraad werd uiteindelijk de AVR-3808 van Denon thuisgebracht. Dit dure apparaat (adviesprijs 1.699 euro) had al een tijdje bij Een Betere Audiozaak staan lonken. De versterker klonk daar adembenemend goed en telde aan de voorkant slechts twee grote draaiknoppen. Die eenvoud is echter betrekkelijk, want de achterkant van de Denon telt meer aansluitingen dan een gemiddelde telefooncentrale. Eén ding is duidelijk: dit hebben we niet binnen een kwartier aan de praat.

Inpluggen

Waarom kost het zoveel moeite om dingen eenvoudiger te maken? Als je alleen elektronica zou hebben met HDMI-aansluiting (High Definition Multimedia interface, oftewel digitaal beeld- en geluid in één) dan viel het nog wel mee. Inpluggen en spelen maar.

Maar jammer genoeg heeft iedereen wel een apparaat met afwijkende verbindingen, een raar videosignaal of een exotische smaak surroundgeluid. Om dat toch goed aan te sluiten is een gedegen voorbereiding nodig.

En volharding. En een woordenboek. Want welke fabrikant vertelt je waar je een Scart-naar-YUV-componentverloopstekker kunt kopen en dat je bij het upscalen van de satellietdecoder van 586 naar 1.080 beeldlijnen via HDMI naar DVI toch de PixelPlus-correctie van de tv aan moet zetten? Voor alle duidelijkheid: dit was alleen nog maar de tv-aansluiting.

Eigenlijk is deze Denon een vermomde computer. Er zit een netwerkaansluiting op, een uitgebreide grafische user interface en een processor die je ook online van nieuwe software kunt voorzien. De koppeling aan het thuisnetwerk biedt meer aardige extra’s. Zo kun je in de huiskamer internetradiostations beluisteren en muziekbestanden afspelen van andere computers. Ook zijn er leuke foutmeldingen te lezen: server disconnected, connection down of track not found. Kostelijk.

Frustratie

Goed, het kostte een weekje configuratie en frustratie, maar nu is deze ‘multichannel beeldmanager met videoprocessor’ geheel klaar voor gebruik. Het audio-gedeelte vroeg daarbij verdacht weinig tijd. Meneer wil achtkanaals surround uit de luidsprekers? Zet het meegeleverde microfoontje op de favoriete luisterplek, kies voor de geautomatiseerde set-up en hoor hoe het systeem zich vanzelf instelt. Uit alle hoeken klinkt een snoeiharde testtoon, even daarna gevolgd door de meest perfecte klanken die ooit in de de woonkamer te horen waren. Tranen in de ogen, zo mooi. Wie denkt er nu nog aan tv kijken?

    • Marc Hijink