Duitse rol Afghaanse missie niet uitgebreid

De Duitse regering heeft negatief gereageerd op een dringend verzoek van Washington om gevechtstroepen in te zetten in Zuid-Afghanistan.

Minister Franz Josef Jung (Defensie, CDU) zei gistermiddag dat de Bondsrepubliek niet van zijn huidige mandaat zal afwijken. Dat voorziet in wederopbouw en de handhaving van vrede en veiligheid in het noorden van Afghanistan en in de hoofdstad Kabul.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier (SPD), uitte zich in soortgelijke bewoordingen. Volgens hoge Duitse militairen is troepenversterking „zinloos zolang er nog zulke grote tekorten zijn bij het Afghaanse leger en de politie”.

Gisteren bleek uit een scherp geformuleerde brief van de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates aan Duitsland en de overige NAVO-partners dat de Verenigde Staten versterking eisen van de militaire inzet in het zuiden van Afghanistan, een gebied dat de NAVO nauwelijks onder controle krijgt.

Gates erkent dat de Duitsers een forse bijdrage leveren in Afghanistan, met een jarenlange inzet en een constante aanwezigheid van gemiddeld drieduizend man. Maar hij hekelt de gespletenheid binnen de alliantie: landen die alleen aan vredeshandhaving en wederbouw wensen te doen en lidstaten die betrokken zijn bij actieve gevechtshandelingen.

Duitsland behoort tot de eerste groep. De missie van de Bondsrepubliek beperkt zich weliswaar tot het ‘rustige’ noorden, maar is niet ongevaarlijk. De afgelopen zes jaar zijn enkele tientallen Duitse militairen in Afghanistan omgekomen of gewond geraakt.

Washington vindt dat de NAVO-partners zich militair meer moeten verplichten in gevechten tegen de Talibaan, die veelal in het zuiden opereren. Volgende week zal dit thema op een bijeenkomst van de NAVO in Vilnius aan de orde komen. De brief van Gates wordt in Berlijn gezien als een middel om de druk op te voeren. „In Vilnius moet geleverd worden”, aldus een diplomaat gisteravond.

Een meerderheid in de Duitse Bondsdag wil het aantal militairen dat actief bij gevechten betrokken is, zo klein mogelijk houden – zeker in een jaar voorafgaand aan landelijke verkiezingen.

Overigens zei NAVO-topman Jaap de Hoop-Scheffer gisteravond voor de Duitse televisie „tevreden” te zijn met de huidige militaire inzet van de Bondsrepubliek in Afghanistan.