De honderdste M

We zijn jarig. Dit is de honderdste M. Dat willen we met u vieren.

Daarom vindt u in het laatste deel van dit nummer een aantal pagina’s met honderd cadeaus die wij onder de lezers verloten, want: M is jarig, M trakteert! Het zijn cadeaus die met de krant te maken hebben. Niet alleen boeken, films en platen uit onze webwinkel. Er zijn ook bijzondere cadeaus bij, waarbij u met redacteuren en medewerkers van de krant mee loopt.

Dus mee met muziekrecensent Kasper Jansen naar een concert, of mee met filmrecensent Bas Blokker naar de film. Wie meer over de krant wil weten kan zich intekenen voor een rondleiding over de redactie met hoofdredacteur Birgit Donker, of snelle cursus hoofdartikel schrijven met een van de commentatoren, Maarten Schinkel. Zelfs meelopen met een bezorger is een cadeau, want wij weten: de krant is pas af, als hij bezorgd is.

In het voorwoord van het vijftigste nummer van M, dat in mei 2004 verscheen, schreef de redactie over de twee pijlers waarop dit maandblad rust: ‘Er is ruimte voor onderzoeksverhalen, essays en interviews die te omvangrijk zijn voor de krant. En voor fotojournalistiek van hoog niveau.’ Die pijlers schragen M nog steeds.

Zie in dit honderdste nummer bijvoorbeeld het artikel van onderzoeksjournalist Gerard van Westerloo over de linkse bestuurscultuur in Amsterdam. Fotografie van hoog niveau is elke maand een onderdeel van M. In de afgelopen honderd maanden heeft M als een van de weinige bladen in Nederland aan een zeer breed scala van fotojournalistiek ruimte gegeven. Om dat te markeren organiseert NRC Handelsblad vanaf 8 maart in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam een tentoonstelling. Daar is de keuze van de foto’s uit honderd nummers van M te zien, geselecteerd door onze art director Hans van Blommestein.

Een bezoek met hem aan de expositie M.Photo behoort uiteraard tot de cadeaus waarop de jarige M trakteert. Maar we streven er naar dat M ook zonder al die cadeaus voor u elke maand iets waardevols toevoegt aan de krant.  

    • Paul Steenhuis