Clooney goodwill gezant VN

Toen acteur George Clooney deze week op het VN-hoofdkwartier in New York werd ingewijd als de negende goodwill ambassador van de Verenigde Naties, wilde hij meteen een belangrijke vergadering meepikken. Elders in het gebouw kwamen de landen bijeen die troepen leveren aan de 17 vredesmissies die de VN hebben. Een van de onderwerpen was de missie in de Soedanese regio Darfur die de VN met de Afrikaanse Unie opzetten. Die operatie wordt vertraagd door gebrek aan medewerking van de Soedanese regering én doordat landen niet genoeg geld, soldaten en materieel leveren.

Trof dat even: Clooney voert al jaren campagne voor vrede in Darfur. Zijn organisatie zamelde 9 miljoen dollar in voor de regio, waar in vier jaar tijd ruim 200.000 doden zijn gevallen en 2,5 miljoen mensen ontheemd raakten. Maar Clooney mocht de vergadering niet in. Hij kwam net terug van een trip van twee weken in Darfur, Tsjaad en Congo met de ondersecretaris-generaal voor vredesoperatie van de VN. Maar Frankrijk en Rusland hadden geen behoefte aan Clooneys verhalen.

Vandaar dat de Oscarwinnaar alleen een persconferentie gaf. Dat deed hij zonder onvertogen woord. Goodwill ambassadors mogen geen partij kiezen: de VN kunnen het zich niet veroorloven regeringen tegen zich in het harnas te jagen. Eén van de redenen dat ze bij de VN lang hebben geaarzeld om Clooney – ook al boegbeeld van Omega en Nespresso – in te schakelen, was dat hij erg kritisch was jegens de Soedanese regering. Maar deze week bleek dat hij ook erg diplomatiek kan zijn. Zijn boodschap was: „De wereld kijkt echt toe, en we kunnen het ons niet permitteren om te falen”.

Net als de anderen op de VN-eregalerij, zoals Daniel Barenboim, Yo-Yo Ma en Paulo Coelho, krijgt Clooney geen cent van de VN. Dat hij nu ook nog op zijn woorden past, geeft aan dat de VN meer prestige hebben dan pessimisten weleens denken. Althans, bij filmsterren op zoek naar een serieuzer imago.