Chinese les

Foto Jørgen Krielen © Jorgen Krielen / Amsterdam, 31-01-2008 / Egbert van Keulen (r) en Marina Tognetti; taalschool op internet. Krielen, Jorgen

‘Marina heeft Myngle.com bedacht. Zij wilde Chinees leren.

Dan moest ze op de fiets in de regen naar een achteraf lokaaltje met andere cursisten die allemaal een ander niveau hebben. En dat is dan in Amsterdam, maar in Zwolle of Bartlehiem vind je niet eens een leraar Chinees. Bij Myngle.com gaat dat anders.

Op je beeldscherm zie je een whiteboard, een digitaal schoolbord. Daarin hebben we Skype geïntegreerd, zodat je kunt praten met je docent. Met een webcam kun je elkaar ook nog zien. Docenten en studenten zitten over de hele wereld, dus je hebt met tijdsverschil te maken. Op Myngle.com is een lesrooster dat daar rekening mee houdt. Als Marina vanavond om 10 uur Chinese les wil, geeft ze dat aan en kan ze zien of haar docent beschikbaar is.

De docenten bepalen zelf hun tarief. Gisteravond sprak ik nog een docent Portugees, die in Brazilië in de bergen woont. Voor hem is het geweldig om 15 euro per uur te verdienen. Maar de taalscholen, waarmee we ook gaan samenwerken, zullen wel hogere tarieven rekenen. Wij zitten er met een percentage tussen.

Marina was mijn manager bij eBay. Zij begon hiermee en heeft mij erbij gevraagd. Het bouwen van het platform heeft meer dan een jaar geduurd. Nu is de testfase voorbij. Het bouwen van het platform hebben we van ons eigen geld betaald. Maar we hebben ook financiers. Een Nederlandse investeringsmaatschappij en twee privé-investeerders uit Frankrijk.

Nu begint de marketingexpansie. Naamsbekendheid krijgen is niet moeilijk. Die trucs hebben we bij eBay wel geleerd. Naast de betaalde search bij zoekmachines kun je je site zo inrichten dat hij zo hoog mogelijk scoort in zoekmachines. Ook gebruiken we social media optimisation. Dan lift je mee met profielsites, zoals Hyves. In de paar weken dat we draaien hebben we al 5.000 aanmeldingen gekregen van over de hele wereld, van 500 docenten en de rest cursisten. Wij checken niet of de docent goed is, want dat geven de cursisten zelf aan. We verwachten dat Myngle.com ook veel zakenmensen zal trekken. Die hoeven niet meer voor 3.000 euro per week naar de nonnen in Vught, maar nemen gewoon een les tijdens hun lunchpauze. Deze manier van taalonderwijs klinkt logisch, maar technisch is dit nog maar net mogelijk.”

Wilma van Hoeflaken