Brandts met NAC ook langs FC Twente

NAC blijft onder leiding van coach Ernie Brandts verbazen. De club uit Breda won gisteren in eigen huis tegen FC Twente: 1-0. NAC nam daarmee de zesde plaats over van de naaste concurrent uit Enschede.

NAC is na de winterstop vrijwel niet te stuiten. Na Willem II, AZ, Ajax (beker) en Roda JC had FC Twente gisteren ook geen antwoord op het spel van de geelzwarte formatie. Brandts, die onlangs te horen kreeg dat zijn contract niet zal worden verlengd, werd na afloop massaal toegezongen.

Het bestuur van NAC stelde afgelopen week in een verklaring dat het tevreden is over de prestaties van Brandts van dit en vorig seizoen. De clubleiding ziet in hem echter niet de trainer die de club naar een hoger plan kan tillen. Die conclusie werd getrokken nadat de directie met mensen uit diverse geledingen binnen de club sprak over Brandts. NAC-Voorzitter Willem van der Hoeven: „We hadden twijfels of Brandts de huidige prestaties in het volgende seizoen kan voorzetten. En als er twijfel is, moet je niet inhalen.”

De fans van NAC hebben zichtbaar wel vertrouwen in Brandts. Voor de wedstrijd tegen FC Twente hingen de aanhang van de thuisclub tal van spandoeken met steunbetuigingen aan de trainer. Op de doeken stonden teksten als: ‘Brandts moet blijven’, ‘Goed voornemen voor 2008: Brandts aan de macht'’, ‘Mommers wordt eens wakker, Brandts is een NACCER’, en ‘Brandts haalde ons mede uit de stront, we zijn benieuwd wat er nu weer komt’. Voor de aftrap scandeerden de supporters dwars door de muziek heen langdurig de naam van de bedankte trainer.

Viktor Sikora stond halverwege de eerste helft aan de basis van de openingstreffer. De aanvaller was al een paar keer uitgebroken, maar werd steeds wegens buitenspel teruggefloten. Sikora probeerde het in de 20ste minuut opnieuw. Hij ging alleen op doelman Sander Boschker af die hem licht aantikte. Scheidsrechter Pieter Vink wees gedecideerd naar de stip, waarna verdediger Patrick Zwaanswijk hoog in de touwen knalde.

FC Twente ging tevergeefs op zoek naar de gelijkmaker. De ploeg van Fred Rutten viel wel aan, maar dat gebeurde vrij machteloos. International Orlando Engelaar (geschorst) werd node gemist. NAC bleef overeind en counterde, door Anthony Lurling, enkele keren gevaarlijk. Naar het einde toe werd het duel steeds grimmiger en moest Vink meerdere malen geel trekken.