België stuurt vier F-16’s naar Kandahar

België komt Nederland te hulp in de zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. Het Belgische ministerie van Defensie gaat op verzoek van de NAVO vier F-16 jachtvliegtuigen sturen naar de buurprovincie Kandahar om er de Nederlandse luchtmacht te versterken.

Dat heeft het Belgische ministerie van Defensie gisteren bekendgemaakt. Kandahar is de luchtmachtbasis van waaruit F-16’s opstijgen om de grondtroepen in Uruzgan van luchtsteun te voorzien als deze worden aangevallen.

Naast vier jachtvliegtuigen stuurt België honderd man personeel ter ondersteuning. De vliegtuigen kunnen ook worden ingezet voor andere NAVO-partners. Minister van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) zegt blij te zijn met de extra steun.

Het is bedoeling dat de Belgische F-16’s vanaf 1 september 2008 worden ingezet. Nederland brengt zelf in de loop van dit jaar het aantal F-16’s terug van zes naar vier.

Met de steun van de Belgen heeft Nederland er weer een land bij gevonden dat te hulp wil schieten in Uruzgan, al gaat het om een tijdelijke en relatief kleine bijdrage. Eerder al zegden Frankrijk, Slowakije, Hongarije, Tsjechië en Georgië toe om militairen naar Uruzgan te sturen. Ook Australië blijft in Uruzgan.

Het aantal Nederlandse militairen wordt rond 1 augustus van dit jaar verminderd van 1.700 naar 1.400.