Annan: akkoord in Kenia nabij

De strijdende partijen in Kenia zullen binnen twee weken een einde maken aan het geweld dat uitbrak na de verkiezingen van 27 december. Dat heeft voormalig VN-chef Kofi Annan gezegd na gesprekken met vertegenwoordigers van president Mwai Kibaki en oppositieleider Raila Odinga.

Volgens Annan, die sinds 24 januari het vredesoverleg leidt, zullen de partijen eerst spreken over een manier om een einde te maken aan het etnisch gemotiveerde geweld, waarbij inmiddels ongeveer 850 mensen zijn omgekomen. Daarna zal worden gekeken hoe de slachtoffers van de gevechten geholpen kunnen worden. Meer dan 300.000 Kenianen zijn inmiddels gevlucht voor het geweld.

Als derde fase op korte termijn zal worden geprobeerd de politieke crisis te bezweren. Vervolgens zal worden gesproken over meer politieke stabiliteit voor Kenia op de lange termijn. Annan gaat er van uit dat de gesprekken daarover zeker een jaar kunnen duren. „Maar eerst moet direct actie worden ondernomen om het geweld te stoppen”, aldus Annan.

,,We zijn het eens geworden over een agenda”, zei oppositielid Musalia Mudavadi gisteren. ,,We roepen de mensen op alle illegale milities te ontbinden.” Volgens minister van Justitie Martha Kurua worden zo snel mogelijk stappen gezet om mensen en hun bezittingen te beschermen.

Ondanks de onderhandelingen blijft het zeer onrustig in Kenia, vooral in het westen van het land. Gisteren kwamen daar zeker achttien mensen door etnisch geweld om het leven. (BBC, Reuters, AP)