Al vijf miljard schade door sneeuwval

De aanhoudende sneeuwstormen in centraal, oostelijk en zuidelijk China hebben voor ruim vijf miljard euro schade aangericht aan elektriciteitscentrales, bedrijven, huizen en boerderijen.

Miljoenen migrantenwerkers, studenten, vrachtwagenchauffeurs en zakelijke reizigers zijn gestrand en zullen niet op tijd voor het Chinese Nieuwjaar hun bestemmingen bereiken.

Oproepen van nationale en lokale autoriteiten om af te zien van de jaarlijkse familiehereniging wordt in de meeste getroffen provincies massaal genegeerd. Gehoopt werd dat de voorspelde stormen zouden uitblijven of dat de sneeuw opeens zou smelten.

De aanwassende stroom van reizigers leidde gisteren op trein- en busstations in steden als Guangzhou, Hefei en Nanjing tot massale verstoppingen en hier en daar tot wrijvingen met politie- en legereenheden.

De autoriteiten hebben meer dan een miljoen soldaten ingezet, niet alleen voor hulpverlening en sneeuwruimen, maar ook om reizigersmenigten in bedwang te houden en eventuele sociale onrust te smoren bij stations of in steden die al meer dan een week zonder elektriciteit, dus verwarming en licht zitten. Bijna 200 miljoen mensen hebben daardoor rechtstreeks of indirect overlast van de falende voorzieningen.

Drie weken na de eerste sneeuwval kampen de spoorwegen nog steeds met geblokkeerde spoorwegen, uitgevallen elektriciteitscentrales en verstopte snelwegen. Staatsmedia schetsen een beeld van daadkrachtige, zorgzame leiders die de problemen proberen op te lossen voor een begripvolle bevolking, maar op websites komt de eerste kritiek los.

Die kritiek richt zich vooral op de kloof tussen de berichtgeving van de staatstelevisie over de successen in de ‘war on snow’ en de realiteit van steden zonder stroom en kolen en dorpen zonder aanvoer van levensmiddelen.

Premier Wen kondigde aan dat er met onmiddellijke ingang een fonds van 500 miljoen euro beschikbaar is om boeren in getroffen gebieden te steunen. President Hu liet zich afzakken in een kolenmijn om op een halve kilometer ondergronds de mijnwerkers aan te sporen meer te produceren. President en premier reizen van provincie naar provincie om excuses aan te bieden en de bevolking te verzekeren dat alles wordt gedaan om de problemen te verhelpen.