Wellicht minder speelruimte Europafonds

Staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken, PvdA) overweegt de financiering van tv-programma’s door het Europafonds van het ministerie van Buitenlandse Zaken te beperken. Hij zei dit gisteravond in de Tweede Kamer.

Onlangs werd bekend dat actualiteitenprogramma EénVandaag twee programma’s over het nut van de EU uitzond die bijna volledig door het ministerie waren gefinancierd. Volgens gebruikelijke overheidsregels mag een ministerie tot de helft van de kosten betalen. Subsidiëring van actualiteitenprogramma’s is verboden en een bijdrage moet altijd in de aftiteling worden vermeld. Timmermans gaat overwegen of hij deze regels ook voor het Europafonds wil laten gelden. Vermelding in de aftiteling stelt hij direct verplicht.

De staatssecretaris had gisteren een fiks geschil met Kamerlid Van Bommel (SP). Deze had subsidiëring door het Europafonds van de Alfred Mozer Stichting, gelieerd aan de PvdA, betiteld als „politieke inteelt die de hele politiek bezoedelt”. Timmermans eiste dat hij dat terugnam. „Dit raakt de vertrouwenskwestie”, aldus Timmermans. Nadat Van Bommel verklaarde niet te twijfelen aan zijn integriteit ging de staatssecretaris akkoord. „Maar ik vind u geen heer”, voegde hij Van Bommel toe.