Weekboek 5

WeekBoek werkt samen met Dirk Leymans http://papierenman.blogspot.com. De berichten zijn daar in uitgebreide vorm te lezen en op nrc.nl/boekenblog

Zoon overweegt vernietiging laatste Nabokov

Het laatste ongepubliceerde werk van Vladimir Nabokov staat op het punt voorgoed vernietigd te worden door zijn zoon Dmitri. Hij volgt daarmee de wens op van zijn vader, achterhaalde het Amerikaanse onlinemagazine Slate.

Het moet een duivels dilemma zijn waarmee Dmitri al lange tijd kampt. In een kluis in een Zwitserse bank bewaart hij sinds ettelijke decennia een onvoltooid Nabokov-manuscript, op 50 netjes gerubriceerde steekkaarten. De auteur had in zijn testament bepaald dat The Original of Laura, zoals de titel luidt, nooit gepubliceerd zou mogen worden, omdat hij het boek weliswaar had ‘afgewerkt in zijn hoofd’ maar niet op papier. Volgens Dmitri gaat het om ‘het meest geconcentreerde distillaat van mijn vaders creativiteit.’ Toch, zo suggereert Slate, zou hij er stilaan toe neigen om binnenkort een lucifer af te strijken en het manuscript in het vuur te gooien. Hij vreest dat de publicatie van The Original of Laura weer verkeerde interpretaties gaat opleveren, zoals Nabokov overkwam toen Lolita in 1955 verscheen. (DL)

Boeken populairste onlineproduct

Internetgebruikers kopen meer boeken online dan elk ander product. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoekbureau Nielsen Online, dat 26.312 mensen ondervroeg in 48 landen. Van de ondervraagden heeft 41% weleens online boeken gekocht. Twee jaar geleden was dat nog 34%. Volgens het bureau valt de stijging vooral te verklaren uit de opkomende markten in Azië.

Het percentage internetgebruikers dat online boeken koopt is in Zuid-Korea het hoogst (58%), op de voet gevolgd door Duitsland (55%) en Oostenrijk (54%). (RK)

Peter Handke mijmert over einde carrière

„Was willst Du jetzt noch?”, dat is de vraag die de Oostenrijkse schrijver Peter Handke zich tegenwoordig met regelmaat stelt. Na 40 jaar in dit „heerlijke beroep” denkt hij eraan zijn literaire carrière te beëindigen, zo zegt hij in een interview met het Duitse magazine Cicero. Handke bekent dat hij elke dag weer “Mulmigkeit und Bangigkeit” (vermolmdheid en angst) moet overwinnen voor hij zich aan de schrijftafel zet. Onlangs verscheen zijn nieuwe boek Die morawische Nacht, naar zijn eigen zeggen zijn laatste epische onderneming. (DL)

De Parelduiker op Den Doolaard-excursie

Het literair-historische tijdschrift De Parelduiker gaat in zijn laatste nummer (2007 nr. 5. Bas Lubberhuizen, 72 blz. € 8,75) A. den Doolaard achterna. Biograaf Hans Olink, die zijn werk in 2009 hoopt te kunnen voltooien, brengt een redelijk bloemrijk verslag van zijn den Doolaard-excursie in Macedonië en Kroatië. Zo luidt Van den Doolaards typering van Macedonië, dat hij regelmatig bezocht: ‘Macedonië is een koorts die het bloed doorsuist en de ogen verhit tot zij een wereld zien waar geen plaats meer is voor liefde.’ Verder o.a. in De Parelduiker een vermakelijk verslag van de visite van de Franse kunstenaar-schrijver Jean Cocteau aan Amsterdam in 1946 bij de première van zijn film La Belle et La Bête in Tuschinski. (DL)

Podcast Lezen&cetera: Tahir, Haring, Mutsaers

Vanaf vandaag zijn op www.nrc.nl/ boeken registraties (en podcasts) te vinden van de interviews die chef Boeken NRC Pieter Steinz afgelopen zondag had in zijn maandelijkse literaire talkshow in Theater Donner Rotterdam. In Lezen &cetera Live praatten de filosoof Bas Haring (Voor een echt succesvol leven) en de schrijfsters Naema Tahir (Eenzaam heden) en Charlotte Mutsaers (Koetsier Herfst) over hun nieuwe boek en de rest van hun oeuvre.

Memoires Blair verschijnen bij De Bezige Bij

Uitgeverij De Bezige Bij gaat de memoires uitgeven van de Britse ex-premier Tony Blair. De uitgeverij heeft de Nederlandstalige rechten gekocht van de Engelse uitgever Random House. Een officiële publicatiedatum voor de memoires is nog niet vastgesteld, maar het manuscript wordt eind 2009, begin 2010 verwacht. De Nederlandse uitgave zal tegelijkertijd met de Engelse en Amerikaanse edities verschijnen. (RK)

Website van de week: komrij.blogspot.com

Schrijver, dichter en bloemlezer Gerrit Komrij is zaterdag een weblog gestart. Lucifer in het hooi bevat korte stukjes, meningen en opmerkingen over de beschaving, de letterkunde en de actualiteit, die allen maar uit de koker van Komrij lijken te kunnen komen. Op dag één plaatste de schrijver in zijn enthousiasme negen berichten.

Een karakteristiek citaat: ‘Ik zit wel eens tussen mijn boeken en merk dan ineens dat ik wezenloos naar de ruggen zit te staren. Wat is dát allemaal? (...) Ik wil gewoon niet toegeven dat op zo’n moment achter de ruggen echt geen boodschap voor me ligt verscholen.’

Het is niet de eerste keer dat Komrij aan het bloggen slaat: tijdens het maken van zijn bloemlezing, geput uit vijf eeuwen kinderpoëzie, berichtte hij in juni vorig jaar vanuit de Koninklijke Bibliotheek over het vorderen van de arbeid. (DL)