Weblog van de dag

Eveline Herfkens onder vuur. Eveline HERFKENS,minister van Ontwikkelingssamenwerking. foto&© VINCENTMENTZEL. ====Z/W====17 juni 2001 Mentzel, Vincent

Wallace & Herfkens. Freek Staps blogt vanuit The Big Apple:„Mark Wallace is een van de drie ambassadeurs die Amerika bij de Verenigde Naties heeft. En dus een van de hoogste diplomaten van het land. Ik was gisteren op een bijeenkomst in het gebouw van de VN. Mark Wallace was daar ook. Ik probeer hem al tijden aan de telefoon te krijgen, want hij is een van de Amerikanen die vindt dat VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP en de tweede man daar, Ad Melkert, onvoldoende hebben opgetreden tegen misbruik van gelden in Noord-Korea.

Wallace is wat ze hier noemen een hard-liner. Een blad voor de mond neem je alleen als er kinderen in de buurt zijn, zo eentje. ‘Reform‘ van de VN is helemaal zijn ding. Hij verwoordt daarmee de Amerikaanse scepsis over het instituut en streeft naar meer transparantie, lagere salarissen voor bestuurders en meer geld voor hulp. Daarover hield hij ook gisteren weer een toespraak. Na zijn bekende tirade was het tijd voor vragen. Ik legde hem het geval van de affaire-Herfkens voor. Hij wist ervan. En hij was teleurgesteld in Herfkens. Maar meer nog in de Nederlandse overheid. Wallace’s onderbuikcitaat van de dag heeft de krant overigens niet gehaald: „De Verenigde Naties zouden meer geld moeten besteden aan het voeden van vrouwen en kinderen, in plaats van al die dollars uit te geven aan bureacratie.”

Meer op nrc.nl/newyork